16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDunarea este populata cu zeci de mii de sturioni cu microcipuri

Dunarea este populata cu zeci de mii de sturioni cu microcipuri

Ieri s-a desfasurat prima dintre cele trei etape ale campaniei de populare a Dunarii cu 67.000 de pui de sturioni, declansata de autoritati dupa ce in aceasta vara a fost interzis pescuitul comercial la sturioni pentru o perioada de 10 ani.

Aceste masuri sunt motivate de scaderea severa a populatiei de sturioni din apele noastre de la 685 tone in anii '70, la 11 tone, principalele cauze fiind exploatarea salbatica si braconajul.

67.000 de pesti
cu microcipuri

Ieri au fost eliberati in Dunare, la Plaja Lipoveneasca dintre Galati si Braila, 23.000 de pui de morun si pastruga. Astazi va fi efectuata o operatiune similara in zona Cernavoda – Stelnicu de Fetesti, in cursul saptamanii viitoare, urmand sa fie populate cu sturioni zona Isaccea si Canalul Sfantul Gheorghe. Campania de populare a Dunarii cu sturioni costa aproximativ 800.000 de euro si a fost finantata de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. „Importanta acestor populari rezida din faptul ca, populatia de sturioni inregistrata in Romania anului 2005 a fost de 11 tone, comparativ de 685 de tone de sturion, cat se realiza in urma cu patruzeci de ani. As mentiona ca din populatia de sturioni aflata in apele noastre, anul trecut si anul acesta nu am prins nici macar un exemplar de nisetru, cum am reusit cu pastruga si morunul, ca sa putem sa reintregim stocurile de sturioni din Dunare. Din aceleasi considerente, noi am oprit pe timp de zece ani pescuitul comercial al sturionului”, ne-a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Agricultura, Gheorghe Stefan, care a supravegheat personal operatiunile de populare. Puii de sturioni au fost „produsi” in bazinele Institutului de Cercetari Piscicole din Galati. Ei sunt in varsta de 4-6 luni si au lungimi de la 20 la 30 cm. Presedintele ANPA a mai precizat ca puii de sturioni au fost marcati cu microcipuri, care au fost instalate intramuscular, in zona dorsala, pentru a putea fi obtinute datele statistice referitoare la stocuri: „Puii sunt marcati cu microcipuri ca sa ne permita sa facem un management al stocurilor de sturioni in anii urmatori, astfel incat pe masura ce vom prinde din exemplarele pe care le-am eliberat astazi in Dunare sa ne dam seama de evolutii in diferite perioade de timp de la momentul lansarii, sa obtinem informatii documentate”. Pana la sfarsitul anului, pescuitul este interzis in toate zonele in care a fost efectuata popularea cu sturioni, pentru ca 67.000 de pui sa se poata acomoda cu viata in libertate. Specialistii spun ca rata de supravietuire este de 60%.

Control in bucatariile marilor restaurante

Desi autoritatile au luat masura interzicerii pescuitului la sturioni pentru o perioada de zece ani, totusi in meniurile marilor restaurante se mai gasesc specialitati preparate din sturion. L-am intrebat pe presedintele Gheorghe Stefan in ce mod masurile drastice adoptate de Ministerul Agriculturii sunt insotite si de un control al importurilor si de campanii de reducere a braconajului: „Aceasta actiune ar trebui sa fie comuna. Fac apel si pe aceasta cale, catre celelalte institutii ale statului, Garda Financiara si Politia Economica, sa controleze chiar si restaurantele pentru ca in Romania aceasta, noi nu am dat nici un aviz de import din alte tari, astfel incat nu este justificata prezenta sturionilor in meniurile restaurantelor”, ne-a declarat presedintele ANPA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă