0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Du-te dracului!"

„Du-te dracului!”

Societatea civila ar fi cazul sa nu se mai faca a nu observa limbajul licentios, cultivat insistent de televiziunile noastre. De la divertismentele vulgare, la politicieni, acest limbaj este folosit insistent, si platit unor scenaristi. Se poarta vulgaritatea de parca toti "receptorii" ar locui intr-o mare mahala sau ar fi lipsiti de cativa neuroni.
Au inceput sa dea navala peste noi productiile proaspete ale diverselor posturi, in special cele comerciale, aflate in competitia audientei. Sitcomurile si divertismentele sunt tinta principala prin care cred ca vor avea castig tot felul de antene. Antena 1 s-a gandit sa ne delecteze cu "Scene de caznicie" de la ora 22.00, de luni pana joi sau cand nu e fotbal. A apelat sa realizeze acest sitcom la familia Lazarov, care a reusit sa intoxice mai toate posturile cu tot felul de emisiuni importante de la televiziunile unde lucreaza acum. Valeriu Lazarov a fost candva un spirit inventiv ramas in istoria de pe timpuri a TVR.

 

Acum, adapteaza pe banda rulanta experimente de pe alte meridiane. "Scene de caznicie" este o adaptare dupa un serial spaniol si insiruie intr-un scenariu penibil tot felul de scheciuri sustinute de trei cupluri; unul are 40 de ani de casnicie, altul se apropie ca varsta biologica de 40 de ani si, fireste, exista si un cuplu tanar. Nu mai discutam ca in dictionarul limbii noastre mioritice scrie "casnicie" cu "s". Ar fi o gaselnita, cica umoristica acest "z" strecurat in titlu. Viata de cuplu a celor trei echipe se deruleaza dupa un tipic precis. Toti vor folosi "Du-te dracului!" sau "Du-te naibii" ori "Firar al dracului sa fii". Evident, nu lipsesc nici replici bogate in aluzii sexuale: "Tu n-ai fost in stare sa rupi o bluza, un sutien si acum, spargi usa" ori "Trantorul fecundeaza albinuta", replica dupa care urmeaza o scena ce ar vrea sa ilustreze rostul ei. Obsesia indatoririlor conjugale e tema principala a sitcomului.

 

Mai intervin in scenariu si tot felul de bancuri autohtone rasuflate, dar insistent folosite, de care si-a amintit familia Lazarov. Trist e ca in distributie descoperi doi actori de mare talent, pe Valentin Uritescu si Silvia Nastase, in Nae si Tanta, cei sasistiti de 40 de ani de casnicie. In rest, s-a apelat la amatori, la asa-zisi actori dornici de a se afirma cu orice pret, precum Olimpia Olari si Liviu Virciu care sunt de un fals izbitor in relatia imaginata de ei si realizatori, ca ar exista intr-un cuplu tanar. O alta actrita, Dana Voicu isi pierde vremea, alaturi de Marius Drogeanu sa imagineze "conflictele" unor maturi obsedati sexual.

Se simte in acest sitcom superficialitatea, atat a producatorilor, cat si a actorilor, care au gasit un "giob", ce insa ii dezavantajeaza, le stirbeste prestigiul. Desigur, nu dansii sunt de vina, ci aceia care promoveaza astfel de sitcomuri vulgare, penibile, cu pretentia ca sunt asi in divertisment si umor, considerand ca toti telespectatorii folosesc la trei fraze "Du-te dracului!" si se amuza copios cand vad ca si pe sticla se injura cu spor.

Se poarta pamfletul!
Au revenit marti la ora 21.00, la Prima TV, "Mondenii", cei patru tineri actori profesionisti care se anuntau o concurenta demna de luat in seama a grupului Divertis de la Antena 1. Mirela Zeta, Andreea Gramosteanu, Mihai Bendeac si Dragos Stoica reusisera sa fie o echipa inventiva in pamfletele concepute mai ales la adresa personajelor vietii mondene, printre care se strecura si politicianul "fotbalist", Becali. Dihonia si-a bagat coada in echipa si Dragos Stoica, excelent interpret al lui Becali s-a retras, luandu-i locul, Angel Popescu, ce vine de la modestul grup "Voua", un actor inca tanar, dar lipsit de o biografie artistica bogata in succese. Deocamdata, Angel Popescu nu a reusit sa se evidentieze in "Mondenii", unde a inceput sa se faca simtita si lipsa de inspiratie a "pamfletarilor".

 

Mondenii au cam obosit. Mihai Bendeac a inceput sa alunece pe panta manierismului, compozitiile sale de personaje, mai mult sau mai putin celebre, mondene sau politice, sunt infaptuite pe aceeasi linie, chiar cu unele ticuri expresive mutate de la unul la altul, fara rost. Continua sa uimeasca prin inventivitatea constructiei diverselor domnisoare si doamne, Mirela Zeta si Andreea Gramosteanu. Teatrul de revista ar putea descoperi in viitor in Mirela Zeta o posibila Stela Popescu. "Pamfletele" interpretate, mai bine-zis textele, nu mai au insa aceeasi fina ironie ca in editiile trecute. Cu toate acestea, "Mondenii" raman in topul putinelor emisiuni de calitate ale divertismentului TV. Folosesc rar limbajul trivial, se feresc de vulgaritate si manifesta talentul unor profesionisti, care uneori pot fi straluciti, iar alteori sunt mai neinspirati.

E foarte greu ce fac ei si le lipseste sprijinul coordonator al unui regizor priceput in ale divertismentului. In genere, varietatile, divertismentul tv sufera de criza absentei unor realizatori cu har si scoala in domeniu. Amatorii isi spun zilnic cuvantul in tot felul de kitsch-uri, iar "Du-te dracului!" devine replica de baza a multor scenaristi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă