23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialDrumul risipei trece prin Grindul Lupilor

Drumul risipei trece prin Grindul Lupilor

» Dupa ce a tocat in urma cu doi ani peste doua milioane de euro pentru apararea de inundatii a unei cabane de protocol din Delta, Ministerul Mediului se pregateste sa investeasca alte sume in repararea digului respectiv, stricat intre timp. Intreaga actiune pune in pericol zona strict protejata de pe Grindul Lupilor, pe unde vor trece utilajele grele care vor repara digul.

Ministerul mediului a investit in urma cu doi ani aproape doua milioane de euro pentru apararea impotriva inundatiilor a unei cabane de pe Grindul Lupilor, care are statut de "centru de monitorizare ornitologica". Trebuie spus ca imobilul de pe Grindul Lupilor, gestionat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), este utilizat doar sporadic de ornitologi pentru observarea pasarilor din zona strict protejata ecologic Grindul Lupilor. Respectiva cabana, dotata la nivel de cinci stele, functioneaza ca vila de protocol destinata sefilor din Ministerul Mediului si politicienilor. Desi este situata in interiorul unei zone strict protejate ecologic de 2.075 ha (declarata cu acest statut datorita vegetatiei si faunei foarte rare), accesul la aceasta cabana de protocol este facilitat de un drum de 9 kilometri amenajat recent. Acesta strabate grindul dispre satul Sinoe spre Gura Portitei. Drumul a fost reamenajat si largit, in anul 2006, de firma IFCO Constanta, pentru accesul utilajelor grele necesare construirii unui dig la cabana ARBDD.
In prezent, digul de pe Grindul Lupilor, realizat de firma IFCO Constanta, a inceput sa se naruie, iar guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, face eforturi disperate pentru a salva cabana de protocol de la dezastru. "Le-am cerut constructorilor sa repare bresele aparute in dig. Daca nu fac reparatiile solicitate, vom incasa garantiile constructorului aflate la dispozitia noastra", a spus Cononov. Refacerea digului de la cabana Grindul Lupilor i-a alertat insa pe ecologisti. Ei spun ca reluarea lucrarilor presupune revenirea camioanelor si macaralelor de mare capacitate pe respectivul drum care strabate intreaga zona strict protejata.

Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca "bresele din digul de aparare a cabanei au aparut din cauza nerespectarii documentatiei tehnice de catre constructor. In proiectul de executie realizat de institutul nostru s-a prevazut un dig din anrocamente agabaritice care ar fi rezistat furtunilor puternice. Solutia tehnica era una ecologica, ce nu afecta biodiversitatea de pe grind. ARBDD a acceptat, fara acordul proiectantului, propunerea IFCO, iar digul a fost realizat din piatra sparta adusa din cariera Sitorman. Pentru realizarea digului, pe Grindul Lupilor s-a produs in urma cu doi ani un veritabil dezastru ecologic. Acum dezastrul respectiv este pe punctul sa se repete, pentru ca ARBDD a solicitat refacerea urgenta a digului degradat, iar firma constanteana aduce piatra sparta de la Sitorman, pe drumul amenajat in 2006", a spus directorul stiuca.

» Eroziune
Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Tulcea, a afirmat ca "dupa realizarea ecluzelor de la Periboina si Edighiol, de pe cordonul litoral din zona lacului Sinoe, s-a adoptat un regulament de utilizare a acestor stavilare pentru un control eficient al nivelului apei in complexul lagunar. In ultimii ani s-a redus drastic irigarea culturilor agricole, iar ANIF, care administreaza unele ecluzele, nu a mai respectat regulamentul. O ecluza s-a defectat, iar nefunctionarea ei a facut ca nivelul apei in Lacul Razelm sa creasca semnificativ. In loc de 80 de centimetri cat ar trebui sa fie nivelul maxim al apei in lac, se ajunge frecvent la niveluri duble, ceea ce creeaza probleme majore de eroziune in timpul furtunii".

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Sectoarele economice cu cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete. Unde se câștigă cel mai bine

Sectorul energetic, IT-ul, transporturile aeriene și telecomunicațiile oferă cele mai mari salarii în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. În luna...

Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS, afirmă vicepremierul rus

Viceprim-ministrul rus Alexei Overchuk a declarat că Moscova ar susține includerea Pakistanului în BRICS, scrie Reuters. Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS „Am sprijini acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă