5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialDrumul banilor. Legătura surprinzătoare Baaklini-Rodipet

Drumul banilor. Legătura surprinzătoare Baaklini-Rodipet

 

O parte din banii fostei societăţi de stat Rodipet au ajuns într-o firmă-fantomă, suspectată de finanţarea unor grupuri de crimă organizată de origine arabă. La această concluzie au ajuns procurorii care anchetează implicarea afaceris-tului Said Baaklini în dosarul prăbuşirii Rodipet.

 

Libanezul Said Baaklini a intrat din nou pe mâinile procurorilor români. El a fost pus sub acuzare săptămâna trecută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Rodipet, în care sunt anchetaţi, pentru aceleaşi fapte, membrii unui grup infracţional organizat condus de Hassan Awdi. Prejudiciul total făcut de toţi cei anchetaţi se ridică la 30 milioane de euro.

În cazul lui Baaklini, procurorii spun că prin firma acestuia, Libarom Agri, s-au scurs câteva milioane de euro din Rodipet printr-o serie de tranzacţii fictive din perioada 2004-2007, scopul fiind „evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, diminuându-se astfel obligaţiile fiscale către stat”. Practic, Libarom a încheiat 14 contracte cu SC Supremo (fosta Rodipet – n.r.), în urma cărora a primit câteva milioane de euro. Said Baaklini nu a putut prezenta procurorilor DIICOT documente justificative pentru sumele de bani primite de la fosta Rodipet.

Tranzacţia-surpriză

Unul din cele mai interesante contracte este cel încheiat pe 27 decembrie 2005 între Libarom Agri  S.R.L., reprezentată de către director general Said Baaklini, în calitate de prestator, şi S.C. Terasanta S.R.L. reprezentată de către director general Khalil Bolbol, în calitate de beneficiar. Este vorba de un contract de prestări servicii, având ca obiect activităţi de încărcare, descărcare, stivuire măfuri, realizate cu motostivuitoarele prestatorului pentru suma de 1.032.000 lei plus TVA. Deşi este trecut ca reprezentant al S.C. Terasanta Khalil Bolbol, contractul a fost semnat de unul din fraţii lui Hassan Awdi, Mehdi, anchetat şi el în dosar.

Din extrasele de cont ale S.C. Libarom Agri de la Romexterra Bank, solicitate de către organele de urmărire penală, reiese faptul că firma lui Baaklini nu a primit banii de la Terasanta, ci de la o altă societate a grupului Awdi, S.C Supremo Corporation. Procurorii au mai descoperit că în perioada menţionată ulterior, o parte din bani au ajuns la S.C. Mike Trading & Investment S.R.L., societate de tip fantomă, având acelaşi sediu declarat cu S.C. Libarom. Mike Trading este o firmă foarte cunoscută procurorilor DIICOT dar şi celor de la DNA, fiind implicată în mai multe tranzacţii considerate frauduloase. 

Legăturile cu evaziunea din Dragonul Roşu şi Niro

Firma Mike Trading aparţine oficial unui anume Mohammad Rajeh Sharif, personaj despre care anchetatorii români spun că nu este altceva decât paravanul lui Said Baaklini în diferite escrocherii. Mohammad Rajeh Sharif  este anchetat şi într-un dosar care priveşte expatrierea a zeci de milioane de euro din România, bani proveniţi din evaziune fiscală, către „celule” de criminalitate organizată de origine arabă.  Reţeaua din România era condusă de Yakhni Abdulkader, condamnat deja definitiv la şase ani de închisoare pentru spălare de bani. Potrivit procurorilor DIICOT, banii scoşi din ţară de reţeaua coordonată de Abdulkader proveneau din „inima economiei subterane a României, marile complexuri comerciale”, cum ar fi „Dragonul Roşu” sau „Niro”. 

Paravan într-o combinaţie de 250 milioane de euro

Mike Trading mai apare şi în dosarul tentativei de fraudă de la UCM Reşiţa, în urma căreia Baakilini ar fi trebuit să primească 60 milioane euro. În acea tranzacţie de 250 milioane euro firma lui Mohammad Sharif ar fi oferit consultanţă UCM Reşiţa pentru vânzarea unor motoare către Libarom. Dacă afacerea nu ar fi fost oprită de procurorii DNA, Mike Trading ar fi trebuit să încaseze puţin peste 100 milioane euro. Potrivit DNA, firma lui Sharif este una fantomă, deci nu putea acorda consultanţă. 

Trei afaceri cu puternice conotaţii penale au ca punct de legătură Mike Trading. Firmalui Sharif a fost folosită pentru a scoate ilegal din ţară zeci de milioane de euro. Săgeţile arată circuitul banilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă