27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialDrum de 10 milioane de euro, nefinalizat

Drum de 10 milioane de euro, nefinalizat

– Firma portugheza care realizeaza lucrarile de modernizare a drumului judetean 107 Blaj (Alba) – Tarnaveni (Mures) este amenintata cu plecarea din Romania daca nu grabeste ritmul de lucru.

Desi termenul de finalizare a lucrarilor este septembrie 2008, in conditiile in care predarea amplasamentului a avut loc in mai 2007, practic lucrarile de reabilitare a carosabilului au inceput doar in urma cu doua saptamani. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, si-a exprimat public nemultumirea fata de ritmul in care lucreaza societatea care a castigat licitatia internationala organizata de fostul Minister al Integrarii Europene. Firma se numeste JV MonteAdriano-Engenharia e Construcao S.A./Sociedade de Construcoes Soares da Costa si este din Portugalia. Reprezentantii societatii au solicitat recent Comisiei Europene o prelungire a termenului de executie pana in vara lui 2009. "Am fost din nou pe acest drum sa vad cum se lucreaza si din pacate se lucreaza la un cu totul alt ritm decat am dori noiAm discutat iarasi cu reprezentantii firmei executante si cu reprezentantii firmei de consultanta care asigura respectarea contractului si le-am cerut sa urgenteze ritmul de lucru si sa se organizeze mai bine", a declarat Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.

Potrivit reprezentantilor CJ Alba, pana la inceputul lunii iulie 2008 au fost efectuate lucrari in procent de doar 8%. CJ Alba nu are, potrivit prevederilor contractului, nici un fel de parghie in a sanctiona constructorul pentru intarzierile acumulate, cu toate ca participa, alaturi de CJ Mures, cu o finantare de aproape trei milioane de euro.  Contract a fost incheiat in septembrie 2006 intre Ministerul Integrarii Europene si firma din Portugalia. Costul total al proiectului este de peste 9,6 milioane de euro, din care aproape cinci milioane de euro, cofinantare din partea Comisiei Europene, din fonduri PHARE, si peste 1,6 milioane de euro, cofinantare nationala acordata de Fondul National de la bugetul de stat. CJ Alba contribuie cu peste 2,6 milioane de euro, iar CJ Mures, cu 344.000 de euro. Cu o lungime de peste 30 de kilometri, "Drumul Vinului" este unul din cele mai importante drumuri judetene din Alba, care face legatura intre Blaj si judetul Mures.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă