Aproximativ 70 de copii se află în evidenţele Compartimentului de Oncologie şi Hematologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Majoritatea suferă de leucemii, limfoame şi tumori cerebrale. Speranţa are doar 7 ani, dar este obişnuită de mult timp cu patul de spital. Tratamentul ei este extrem de costisitor: între 800 şi 1.000 euro pe lună. Micuţa suferă de betatalasemie majoră şi a fost găsită în urmă cu trei ani, pe stradă, alături de mama ei, bolnavă psihic. De atunci a fost transferată de Centrul de Plasament Antonio, care, între timp, i-a devenit casă, pentru că mama a fost decăzută din drepturile părinteşti. Cu toate acestea, ea îşi aminteşte cu mult drag de ceilalţi trei fraţi ai săi şi despre mama ei. Din cauza bolii cu care a fost diagnosticată, fetiţa este adusă lunar la spital, pentru transfuzii de sânge şi tratamente de specialitate. „Ne-au adus-o fără CNP. Ştiam doar că este abandonată”, a declarat dr. Adriana Apostol, şeful Compartimentului de Oncologie şi Hematologie Pediatrică. În zilele pe care nu şi le petrece la spital, fata se joacă, desenează, în special căsuţe şi copii. „Îmi place la şcoală. Îmi place să scriu”, ne-a spus ea de pe patul de spital.
Frica – un sentiment care-i însoţeşte la tot pasul
Din păcate, familiile copiilor bolnavi de cancer stau mereu cu frica-n sân. „Băieţelul meu suferă de o formă de cancer de doi ani. Nu există zi în care să nu mă rog la Dumnezeu pentru viaţa lui şi sper ca într-o zi să-şi revină şi să ducă o viaţă normală”, ne-a mărturisit Adriana, mama unui copil bolnav de cancer. Dr. Apostol a mai spus că la cinci ani de la terminarea citostaticelor există şanse mari de supravieţuire a pacienţilor. „Doar cei sub 12 luni nu prea supravieţuiesc”, a spus medicul.
Cadrul medical este nemulţumit din cauza faptului că în fiecare an, de sărbători, nimeni nu-şi mai aduce aminte de copiii diagnosticaţi cu această boală nemiloasă. Acesta este şi motivul pentru care se doreşte amenajarea unui centru de zi special pentru aceşti copii, unde ei să poată veni, să poată fi consiliaţi şi trataţi. „Vrem un spaţiu al nostru, care să aibă în dotare cabinete medicale pentru medici, un cabinet de psihologie, un salon cu două-trei paturi şi, nu în ultimul rând, un spaţiu de joacă”, a precizat dr. Apostol. În prezent, micuţii sunt consultaţi la etajul 9 al spitalului, unde este foarte frig, nu de puţine ori părinţii fiind nevoiţi să-şi îmbrace copilaşii ca afară.
În România, multe dintre tumorile maligne la copii sunt depistate prea târziu, iar asta, din cauza părinţilor care ignoră primele semne de boală. Tocmai de aceea medicii constănţeni recomandă cel puţin un examen medical pe an pentru orice copil.