Crosele stau aranjate cuminte in saculeti de piele. Barbati imbracati in veste elegante scruteaza orizontul. Urca apoi in masinute electrice si pleaca in cautarea unei mingi albe, aruncata la zeci de metri distanta. La sfarsitul zilei, este foarte probabil sa fi incheiat si o afacere infloritoare.
In Constanta, golful este un sport care se practica numai in statiunile turistice, pe terenuri miniaturale. Privit, in strainatate, ca un adevarat fenomen social, care imbina sportul, miscarea in aer liber si afacerile, acesta este inexistent pe meleagurile noastre. Principalul impediment in calea dezvoltarii golfului in Romania a fost lipsa de cultura in acest sens. La fel de importanta, insa, a fost lipsa unor investitori seriosi care sa „parieze” pe acest sport. Din pacate, lipsa terenurilor s-a resimtit mai ales in ceea ce priveste turistii straini care mai ajung pe litoral. Obisnuiti cu astfel de distractii la ei acasa, acestia constata cu stupoare ca un intreg judet nu poate oferi nici macar un teren de golf. Problema este mult mai grava daca luam in considerare turismul de afaceri. Se stie ca in Statele Unite ale Americii si chiar in tarile Europei Occidentale terenul de golf inlocuieste, de multe ori cu succes, biroul. Pe teren, lumea este mai destinsa, iar afacerile se fac mai usor.
Tintele investitorilor: Mangalia…
Pana in prezent au existat tentative ale unor investitori de a amenaja terenuri de golf, dar nu s-au concretizat. Un astfel de proiect se propunea pentru imprejurimile localitatii Cobadin, dar totul a ramas la stadiu de intentie. Prefectul Constantei, Danut Culetu, a anuntat insa ieri ca exista investitori care sunt interesati sa amenajeze un teren de golf in judetul Constanta. Discutiile sunt inca in stadiu incipient, dar se pare ca acestia au ales deja locatia. Este vorba despre zona de langa municipiul Mangalia, care este foarte propice pentru o astfel de activitate, pentru ca prezinta mici pante si vai (terenul de golf nu trebuie sa fie plat). Deocamdata nu se cunoaste exact cum se va realiza investitia, dar cel mai probabil va fi vorba despre un parteneriat public-privat, in care va fi implicata si Primaria Mangalia. „Dupa cum il cunosc eu pe primarul de acolo, Zamfir Iorgus, sunt sigur ca va imbratisa aceasta idee”, a declarat Culetu.
…si Ovidiu
Al doilea proiect a fost anuntat de presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Mihai Daraban. Acesta a precizat ca exista un alt investitor gata sa demareze amenajarea unui teren de golf, de data aceasta mult mai aproape de Constanta, in zona localitatii Ovidiu. Daraban a precizat ca este vorba despre un teren de 26 de hectare. De altfel, pentru a fi omologat international, un teren de golf trebuie sa aiba 18 gauri, care sa fie dispuse pe o arie de aproximativ 40 de hectare. De aceea, investitia intr-o astfel de amenajare ajunge sa coste cateva milioane de euro. Beneficiile, atat economice, cat si de imagine, sunt insa mult mai importante.