» Cel de-al doilea municipiu al judetului Botosani, Dorohoiul, este in pragul colapsului. Industria aproape inexistenta face imposibila dezvoltarea urbei, erodand continuu sansele locuitorilor orasului de a trai decent.
Patru sute de someri in plata, din care 171 femei, inca 2500 care asteapta un loc de munca in evidentele institutiei, 4000 de dosare ale persoanelor care asteapta ajutor social de la primarie. In Dorohoi mai locuiesc astazi batranii, a caror pensie ajunge abia la lumina, la apa si, cat mai ramane, la farmacie. Mai sunt femeile care-si oblojesc bolile si din cauza carora nu au apucat sa plece dincolo de granita. Vremurile in care la fabrica de sticla lucra aproape orice trecator pe drumurile urbei de unde se trage marele muzician George Enescu au disparut. Fabrica nu mai exista, mai sunt astazi niscaiva societati in confectii unde salariatii abia isi castiga existenta de pe o zi pe alta. "Mai bine de jumatate din Dorohoi lucra la Stipo, acum e inchisa. In fabrica unde odata lucrau 3.500 de salariati mai sunt doar zabrelele de la usa.
In marea lor majoritate, fostii sticlari au luat drumul Italiei, Spaniei si se intorc doar daca au la cine", a povestit Cornel Ferbei, un dorohoian get-beget. In prezent, Dorohoiul traieste din planuri. La Dorohoi apa potabila se distribuie prin retele subterane, vechi de peste 25 de ani, care produc pierderi de peste 80 la suta. Mai mult decat atat, populatia primeste apa doar dimineata si seara. In Dorohoi, al doilea municipiu din judet, exista in prezent in jur de zece mii de locuinte si circa 35.000 de locuitori. Investitorii nu par incantati de oportunitatea unor afaceri in zona, lucru resimtit puternic mai ales de finantistii botosaneni. "Ne descurcam foarte greu. Nu scapam de un sechestru, ne pune altul. Anul acesta am avut conturile blocate de patru ori de catre finantisti pentru datorii din iernile trecute.
Am facut adrese peste adrese. Anul trecut am avut si pe o scoala si pe cladirea primariei. Am scapat greu. Tot pentru datorii la apa sau pentru caldura", a spus primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu. Puterea economica a municipiului Dorohoi face ca acesta sa se situeze mai degraba la nivelul unei comune mai mari. Motorul economiei dorohoiene s-a stins o data cu celebra fabrica de sticla, candva mandria dorohoienilor. "Din pacate, grosul economic e in faliment, mai au ceva in confectii si in constructii. De la ei incasez lunar in jur de 35 de miliarde de lei vechi, ceea ce e sub 10 la suta din incasarile pe care le fac la nivelul intregului judet", a spus Gelu Tiganuca, director in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani.