15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDoliul FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu continuฤƒ. Dupฤƒ 20 de ani, la Curtea Constituลฃionalฤƒ

Doliul FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu continuฤƒ. Dupฤƒ 20 de ani, la Curtea Constituลฃionalฤƒ

De ce i-ar pฤƒsa justiลฃiei române de moartea a doi tineri, vinovaลฃi doar de a se fi aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit?

De ce ar judeca cu celeritate magistraลฃii militari din România o speลฃฤƒ în care rฤƒspunsurile-cheie depind de figuri influente din mediul politic ลŸi din cel al sistemului naลฃional de apฤƒrare?

De ce s-ar grฤƒbi distinลŸii colonei si generali din fruntea parchetului ลŸi instanลฃelor judecฤƒtoreลŸti cazone sฤƒ-ลŸi pericliteze carierele,  când distinsele personaje care ar trebui sฤƒ dea socotealฤƒ de dubla crimฤƒ de la mineriada din septembrie 1991 au avut o ascensiune fulminantฤƒ ลŸi înainte ลŸi dupฤƒ decembrie 1989?

De ce ar face, aลŸadar, cursฤƒ inversฤƒ acele câteva rotiลฃe, dintre multele care ลฃin în miลŸcare angrenajul marelui SISTEM?

Doar pentru cฤƒ legea, morala ลŸi statutul îi obligฤƒ? Sau, chiar mai naiv, doar pentru cฤƒ trei oameni au murit în floarea vârstei, iar familiile defuncลฃilor mor ลŸi ele, de nerฤƒbdare sฤƒ vadฤƒ cฤƒ s-a fฤƒcut luminฤƒ?

Puse în contextul mai larg al evoluลฃiei cazului FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu, prezumtivele motive, prinse în întrebฤƒrile de mai sus, ar putea trฤƒda, nu-i aลŸa, prezenลฃa unui grav puseu de naivitate amestecatฤƒ cu impoliteลฃea.

De altfel, funia nu s-a potrivit nicicând cu decorul din casa spânzuratului.

Nu voi relua aici, cu lux de amฤƒnunte, ceea ce s-a întâmplat în fatidica zi de 25 de septembrie 1991, de la care duminicฤƒ s-au împlinit fix 20 de ani.

În mare, la mineriada de atunci, Petre Roman a plecat din guvern, iar Ion Iliescu ลŸi-a repoziลฃionat pionii pe tabla sa roลŸie de ลŸah.

Concomitent, diversele categorii de securiลŸti ne-au mai arฤƒtat o datฤƒ pentru cine e cool atunci când statul este slab, iar unii sepepiลŸti au exersat tirul de semnalizare pe ลฃinte civile aflate în miลŸcare.

Câลฃiva dintre ghinioniลŸtii care, în toamna lui 1991, s-au nimerit între acele forลฃe au plฤƒtit cu viaลฃa: tinerii Andrei FrumuลŸanu ลŸi Aurica Crฤƒiniceanu – împuลŸcaลฃi cu un proiectil de semnalizare din dotarea SPP, respectiv jandarmul Nicolae Lazฤƒr – incendiat ca-n Evul Mediu.

În cazul primilor doi, a fost deschis dosarul penal care le poartฤƒ numele. Moartea jandarmului Lazฤƒr a rฤƒmas necercetatฤƒ.

Credeลฃi însฤƒ cฤƒ, astฤƒzi, dupฤƒ douฤƒ decenii, este vreuna dintre familiile celor trei decedaลฃi mai împฤƒcatฤƒ decât alta?

Constituirea unui dosar de urmฤƒrire penalฤƒ ar fi putut fi, mฤƒcar în cazul familiilor celor doi tineri civili uciลŸi în Piaลฃa Victoriei, o premisฤƒ solidฤƒ pentru închiderea unor deconturi cu trecutul.

În ciuda expertizelor, a condamnฤƒrii ofiลฃerului (r) SPP, Vasile Gabor, sau a mฤƒrturiilor grฤƒitoare date în instanลฃฤƒ, dosarul cunoaลŸte de 20 de ani o traiectorie halucinantฤƒ.

Dupฤƒ cum, halucinant rฤƒmฤƒne faptul cฤƒ, cu fiecare zi care trece, familiile victimelor sunt îndepฤƒrtate tot mai mult de adevฤƒr.

Diversele pronunลฃฤƒri ale instanลฃelor, mai ales de dupฤƒ anul 2000, au relativizat totul – fapte, legi ลŸi proceduri.

Oameni importanลฃi au rฤƒmas neaudiaลฃi, în timp ce un fost ลŸef de stat, Ion Iliescu, a tot indicat (ultima oarฤƒ chiar în Romania Liberฤƒ) de ce vinovatul nu ar prea fi vinovat.

La cât de puลฃin au contat scrupulele pentru statul român, nu este de mirare cฤƒ în speลฃa FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu s-a reuลŸit performanลฃa ca 20 de ani de anchetฤƒ sฤƒ ducฤƒ la o singurฤƒ concluzie: autorul crimelor rฤƒmâne, cicฤƒ, un necunoscut.

Altfel, greu de crezut cฤƒ justiลฃia unui stat, fie el ลŸi România, poate da dovadฤƒ de atâta neputinลฃฤƒ, când existฤƒ martori, corpuri delicte, filmฤƒri ลŸi experลฃi de toate felurile.

Ultimul episod din saga penalฤƒ FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu spune însฤƒ totul.

El s-a petrecut recent, în aceastฤƒ varฤƒ-toamnฤƒ, ลŸi marcheazฤƒ transferarea dosarului dublei crime din Piaลฃa Victoriei spre, vorba aia, o nouฤƒ ligฤƒ, în care tergiversarea este asiguratฤƒ prin apelul la arbitrajul Curลฃii Constituลฃonale.

Acea ligฤƒ, inventatฤƒ de marii maeลŸtri care pledeazฤƒ la barฤƒ în baneficiul celor mai lacomi politicieni, maeลŸtri care reuลŸesc temporizarea cauzei ridiciând cele mai diverse excepลฃii de neconstituลฃionalitate.

Cฤƒci, evident, a sosit ลŸi data la care dosarul FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu a fost, în cele din urmฤƒ trimis de instanลฃฤƒ (Curtea Militarฤƒ de Apel) la Curtea Constituลฃionalฤƒ.

Motivarea este semnatฤƒ de trei judecฤƒtori.

Între ei, unul a participat cu ani în urmฤƒ la achitarea ofiลฃerului SPP Vasile Gabor. Altul, a fฤƒcut parte din completul care a acceptat NUP-ul dat lui Gabor.

Despre Gabor, Ion Iliescu are el o vorbฤƒ: „N-avea nici o vinฤƒ, sฤƒracul!”

Cele mai citite

A doua candidaturฤƒ a Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ nu a fost admisฤƒ de BEC

Biroul Electoral Central a respins a doua candidatura a Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei a admis una dintre...

Victor Ponta: M-am sฤƒturat sฤƒ fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dรขmboviศ›a pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaศ›ilor Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaลฃi la alegerile parlamentare de...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ