23.8 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialDobromir, pe lista neagra a DMSSF

Dobromir, pe lista neagra a DMSSF

Daniela Dragomir, directorul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta (DMSSF), a anuntat ca inspectorii institutiei verifica zilele acestea activitatea primariilor pe Legea 416, care se refera la acordarea ajutorului social. Echipe ale DMSSF Constanta se deplaseaza zilnic in judet pentru ca la institutie au sosit foarte multe sesizari legate de Legea 416.
Cele mai multe reclamatii sunt legate de faptul ca anumiti locuitori din localitatile Dobromir, Topalu si Sacele beneficiaza de ajutorul social fara a se incadra in prevederile legii. Daniela Dragomir, directorul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta (DMSSF) a subliniat ca sesizarile in cele trei localitati mai sus mentionate vizeaza aspecte mai vechi ale legii, toate acestea referindu-se la perioada 1 ianuarie 2004-31 iulie 2006. Potrivit Danielei Dragomir, este vorba de fapte savarsite si nereguli de natura economico-financiara. Anchetelor vor fi supuse si acele familii din mediul rural care beneficiaza de lemne de foc si care nu corespund. Reprezentantul Directiei Muncii, Daniela Dragomir, a atras atentia ca primarii vor fi cei care vor fi trasi la raspundere din cauza ca ei sunt cei care au ultima semnatura in aprobarea dosarelor de ajutor social: “Localitatea Dobromir se afla in topul sesizarilor! Acest lucru se explica si prin faptul ca aici sunt cei mai multi beneficiari ai Legii 416. Echipele noastre sunt in teren si vom vedea despre ce este vorba”.

Din 3.000 de locuitori, doar 200 muncesc

Numarul mare de dosare sociale aflate in plata la primaria Dobromir da mare bataie de cap autoritatilor locale. Inca din vara autoritatile locale hotarasera ca pe timpul verii sa nu mai plateasca aceste dosare, pentru ca primaria sa poata relua platile din aceasta toamna. Situatia populatiei din Dobromir este delicata din cauza ca din 3.000 de locuitori, maximum 200 sunt salariati. Pe Legea 416 a ajutorului social, peste 600 de locuitori au deja dosare, numar care este destul de mare. Daniela Dragomir, directorul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta, a declarat ca in curand vor incepe controalele, avand ca baza si noua legislatie, lucru care ar trebui sa-i mobilizeze pe primari: “Ei sunt cei care dau OK dosarelor. Anchetele vor trebui facute mult mai des pentru a nu avea probleme. In urma acestor modificari vor fi aplicate sanctiuni severe pentru acele primarii din judet care nu se vor ocupa serios de dosarele de acordare a acestei indemnizatii pentru saraci. Directiile de Munca vor aplica amenzi intre 500 si 1.000 RON pentru neintocmirea la timp de catre primarii a dosarelor specifice ori neanuntarea primarului de catre beneficiari cu privire la schimbari de domiciliu, venituri ori numar de membri ai familiei ce ar putea modifica cuantumul ori suspenda ajutorul”.
Amintim ca modificarile la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat mai prevad ca orele de munca in folosul comunitatii, datorate de familiile beneficiare de ajutor social, sa fie prestate doar de catre unul dintre membrii familiei si vor fi calculate in functie de cuantumul ajutorului. La randul lor, membrii apti de munca ai familiei solicitante trebuie sa probeze ca se afla in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca fiind in cautarea unui loc de munca.

Cele mai citite

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

Silvestru Șoșoacă despre Diana Șoșoacă: Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe

„ Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe. Șosoacă a avut nevoie de PSD-ul lui Ciolacu. Nota 5, mă refer la 5% se...
Ultima oră
Pe aceeași temă