15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialDNA confirmă dezvăluirile României libere: fostul prefect de Teleorman a vândut la...

DNA confirmă dezvăluirile României libere: fostul prefect de Teleorman a vândut la suprapreț mobilă către un spital TBC din județ

Procurorii anticorupție au început cercetărea penală împotriva lui Teodor Nițulescu pentru nereguli  pe care România liberă le-a investigat încă de acum patru ani

Locuința fostului prefect de Teleorman Teodor Nițulescu a fost perchiziționată joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar în care acesta este suspectat de abuz în serviciu și acte comerciale incompatibile cu funcția, potrivit Mediafax. Anchetatorii vizează acțiuni întreprinse în perioada 2009 – 2012, iar perchezițiile s-au mai desfășurat și la trei primării din judeţ, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede şi la patru firme, printre care Venus Mob SRL, unde acționar este chiar Teodor Nițulescu.

Mobilier de trei ori mai scump

Despre două dintre abuzurile cercetate acum de DNA a scris și România liberă, încă de acum patru ani. Astfel, în investigația “Prefect îmbogăţit pe banii spitalului”, din iunie 2010, relatam despre faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede a cumpărat mobilier, electronice și obiecte sanitare de 100.000 de euro de la firmele deținute de Teodor Nițulescu. “Firma la care Teodor Niţulescu e acţionar, Venus Mob SRL, este unul dintre furnizorii mobilierului din spital, de care managerii sunt acum atât de mândri. Preţurile practicate de Venus Mob în relaţia cu spitalul sunt, de altfel, de trei ori mai mari decât cele de pe piaţa liberă, şi chiar decât preţurile cerute de această firmă în propriile magazine. Şi alte societăţi din judeţ, despre care se ştie că sunt apropiate lui Niţulescu, au vândut electronice şi obiecte sanitare la preţuri de trei sau chiar patru ori mai mari decât pe piaţă”, arătam în respectiva investigație.  De exemplu, patru televizoare clasice, cu diagonala de 60 cm, au fost achiziţionate la preţul de aproximativ 2.700 de lei bucata, deşi un tv cu tub catodic, nu mai costa la vremea respectivă, pe piață, mai mult de 5-600 de lei.

Interesant este faptul că în acest caz, fostul prefect nici măcar nu s-a ascuns în spatele unor documente, el fiind acționar la vedere al firmei de la care spitalul de stat a cumpărat produsele.

De altfel, procurorii DNA fac cercetări pentru abuz în serviciu și față de conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede, privind nerespectarea prevederilor legale referitoare la achizițiile publice prin atribuirea directă a unor contracte de furnizare bunuri și prestări servicii și plata integrală a facturilor către furnizori anterior livrării efective a bunurilor sau recepției serviciilor, favorizând astfel societăți controlate de Niţulescu, aflat în funcţia de prefect al județului Teleorman la data încheierii contractelor

Presiuni asupra concurenței

DNA îl mai cercetează pe Teodor Nițulescu, potrivit surselor, și pentru faptul că ar fi intervenit la persoane din conducerea Gărzii Financiare Teleorman pentru a dispune verificări specifice la agenţi economici din Teleorman, respectiv SC Adytex Investment SRL, pentru a putea astfel să obţină informaţii privind raportul acestei firme cu o altă societate din Craiova, "activitatea de verificare fiind făcută pentru a crea presiuni asupra societăţii în vederea acaparării a 75 la sută din părţile sociale ale acestei firme".

România liberă a relatat și despre acest caz, octombrie 2011, atunci când patronul respectivei companii din Roșiorii de vede a fost supus la presiuni uriașe de către Teodor Nițulescu, pentru a renunța la fabrica sa de confecții, deoarece intra în concurență cu cea deținută de familia prefectului. În articolul “Prefectul de Teleorman îşi zdrobeşte rivalii în afaceri cu poliţia”, arătam faptul că acesta “a intervenit personal într-un conflict comercial dintre una din firmele sale şi o altă societate privată, deşi legea funcţionarului public îi interzice explicit acest lucru. Teodor Niţulescu a fost filmat în timp ce, la ora 23.00, se afla în incinta unei fabrici de confecţii din Roşiorii de Vede  şi dădea indicaţii unor poliţişti să îl scoată din sediu pe patronul respectivei întreprinderi”

Pe lângă aceste fapte, Teodor Nițulescu mai este cercetat, conform Mediafax, de asupra lui Gabriel Nicolae Poncea, când acesta era director al Clubului Sportiv Școlar Turnu Măgurele, pentru anularea unei licitații câștigate de asocierea SC Teldrum SA – SC Hidro Olt SRL și atribuirea ulterioară a contractului privind amenajarea sediului și a sălii de sport a clubului către altă asociere formată din SC Ten Holding SRL și SC Hidro Olt SA, potrivit aceloraşi documente. De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor, Teodor Niţulescu, în calitate de prefect al județului Teleorman în perioada 2009-2012, a exercitat acţiuni de influenţă pentru ca Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Vedea, unde este preşedinte, să obţină dreptul de gestionare a faunei cinegetice din cuprinsul anumitor fonduri cinegetice situate în Teleorman.

Niţulescu mai este suspectat că ar fi intervenit la persoane din conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman pentru a fi oprite controale la SC Comixt sau a influenţa concluziile controalelor.

Teodor Nițulescu, în vîrstă de 55 de ani, a fost primar al municipiului Alexandria din 1996 și până în 2001. Din acel an, el a fost prefect al județului Teleorman, până în 2004, an în care câștigat un mandat de deputat din partea PSD. În octombrie 2009, Teodor Nițulescu a fost numit din nou prefect al județului Teleorman, fiind eliberat din funcție în aprilie 2012, printr-o hotărâre de Guvern semnată de premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu. În iunie 2012, Nițulescu a făst găsit incompatibil de inspectorii ANI, care l-au reclamat şi la Parchet pentru conflict de interese, întrucât ar fi atribuit fonduri pentru deszăpezirea drumurilor unei societăţi unde cei doi fii ai săi sunt asociaţi.

În ceea ce privește activitatea politică, Teodor Nițulescu a fost, pe rând, membru PDSR, membru în Biroul Executiv Judeţean, preşedintele PDSR Teleorman, preşedintele PSD Teleorman, membru în biroul Executiv Central al PSD, preşedinte al PC Teleorman, iar în prezent conduce organizația județeană a PDL.

Cele mai citite

Ce trebuie să știi despre dermatita atopică și cum să o gestionezi?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cu debut precoce și cu o prevalență pe durata vieții de aproximativ 20% . Apare...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă