Teodor Niţulescu, unul dintre cei mai controversaţi prefecţi din România, a fost surprins în timp ce se folosea de autoritatea de funcţionar al statului pentru a-şi rezolva probleme personale de afaceri. Prefectul de Teleorman nu este la primul scandal de acest fel, dar de fiecare dată a scăpat nesancţionat de către Guvern.
Prefectul de Teleorman a intervenit personal într-un conflict comercial dintre una din firmele sale şi o altă societate privată, deşi legea funcţionarului public îi interzice explicit acest lucru. Teodor Niţulescu a fost filmat în timp ce, la ora 23.00, se afla în incinta unei fabrici de confecţii din Roşiorii de Vede şi dădea indicaţii unor poliţişti să îl scoată din sediu pe patronul respectivei întreprinderi.
VEZI VIDEO CU PREFECTUL, ÎN STÂNGA ARTICOLULUI
„Te rog să îi iei de aici”
Societatea Comixt SA, la care acţionar majoritar este prefectul de Teleorman, a cumpărat în luna septembrie clădirile unei societăţi falimentare, aflată în lichidare, în care funcţiona printre altele şi o fabrică de confecţii. Interesant este că firma lui Teodor Niţulescu a achiziţionat activele societăţii cu numai 800.000 de lei, după ce preţul a coborât succesiv, cel de pornire fiind de 3,6 milioane de lei. Comixt are la rândul său o activitate în domeniul textilelor, astfel încât a hotărât să evacueze fabrica administrată de Adytext Investments SRL înainte de termenul limită impus de lichidator. „Am primit o adresă prin care mi s-au dat 30 de zile să îmi iau marfa şi să plec, adică la finalul lui octombrie. Numai că pe 5 octombrie, m-am trezit cu fabrica închisă şi sigilată. Marfa mea a rămas înăuntru”, ne-a declarat Adrian Mirea, admnistratorul AdyText.
Acesta ne-a explicat că a încercat de mai multe ori să îşi recupereze bunurile, inclusiv calculatoare şi documente, dar nu a fost lăsat de oamenii Comixt S.A. În aceeaşi seară, Teodor Niţulescu, însoţit de un comisar şef de la Poliţia economică Roşiori de Vede, un alt poliţist şi de mai mulţi agenţi ai unei firme de pază a venit la fabrica de confecţii, într-o nouă încercare de a evacua pe fostul patron. Adrian Mirea a reuşit să filmeze intervenţia prefectului, care a avut loc aproape de miezul nopţii, imagini ce le puteţi găsi şi pe site-ul României libere. „Te scot afară de aici. Proprietatea este a noastră, dumneavoastră sunteţi în incinta noastră”, se adresează prefectul către omul de afaceri din Roşiorii de Vede. Teodor Niţulescu le indică apoi poliţiştilor. „Uite despre ce e vorba, te rog să îl iei de aici”.
Când s-au văzut în situaţia de a nu mai putea munci, confecţionerele au început a doua zi să protesteze în faţa fabricii evacuate. Pentru medierea conflictului a venit la faţa locului chiar prefectul Teodor Niţulescu. „A venit cu maşina prefecturii, există fotografii şi filmări care demonstrează asta. El le-a oferit confecţionerelor noi locuri de muncă la firma sa, în aceeaşi locaţie unde funcţiona fabrica mea”, a precizat Adrian Mirea. Imagini cu prefectul aflat printre muncitoare au fost difuzate deja la televiziunile locale din Teleorman.
„Am fost la fabrică în calitate de persoană fizică”
Prefectul Teodor Niţulescu nu a negat faptul că a fost prezent la noile clădiri achiziţionate de Comixt pentru a evacua fabrica de confecţii. Acesta susţine însă că a venit acolo ca om de afaceri, nu ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. „Eu sunt acţionar la firma care a cumpărat clădirile şi am fost acolo în calitate de persoană fizică, nu de prefect. Nu e nici o treabă, nu am fost în calitate de funcţionar public”, ne-a explicat Teodor Niţulescu. Prefectul afirmă că societatea sa nu a greşit cu nimic când a decis evacuarea fabricii Adytex Investement. „Asta e o prostie că aveau termen 30 de zile să plece. Noi am câştigat spaţiul la o licitaţie, avem propria fabrică de confecţii pe care vrem să o mutăm acolo şi vrem să creem 300 de locuri de muncă. Noi nu puteam să-i lăsăm o lună acolo, mai ales că auzisem că au început să fure maşinile, să distrugă pe acolo”, a menţionat Teodor Niţulescu. Şeful Prefecturii Teleorman afirmă că Adrian Mirea nu mai are marfă în clădiriile respective, prin urmare nu înţelege de ce protestează. „Este o chestiune politică. În spate sunt oameni de la PSD, care încearcă să facă atâta caz. Şi firma Tel Drum a încercat să cumpere acele spaţii şi se ştie că acolo e Dragnea (preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, membru PSD – n.r.)”, a acuzat la rândul său Teodor Niţulescu. Prefectul a menţionat că a venit la întâlnirea cu angajaţii fabricii de confecţii cu maşina Prefecturii pentru că se afla deja în zonă cu acel autoturism. „M-a sunat nevastă-mea, că erau angajaţii în stradă, şi am venit direct acolo, nu aveam timp să schimb maşina”, a explicat acesta. Teodor Niţulescu nu consideră că s-a aflat în conflict de interese.
continuare în pagina 2
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ne-a cerut un răgaz pentru a ne oferi un punct de vedere referitor la situaţia de la Roşiorii de Vede, dar nu a reuşit acest lucru până la închiderea ediţiei.
Interzis de lege
Legea 161/ 2003, privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice prevede clar că prefectul, care este funcţionar public numit de Guvern, „este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial; interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.”. De asemenea, codul de conduită al funcţionarilor publici prevede că „funcţionarii publici au obligaţia să folosească timpul de lucru, precum şi bunurile aparţinând autorităţii sau instituţiei publice numai pentru desfăşurarea activităţilor aferente funcţiei publice deţinute”.
VEZI VIDEO CU PREFECTUL, ÎN STÂNGA ARTICOLULUI
Îmbogăţit pe banii spitalului
Prefectul de Teleorman nu este pentru prima dată într-o situaţie anormală cu statutul de demnitar. România liberă a scris anul trecut că o firmă la care Teodor Niţulescu este acţionar împreună cu familia sa a vândut mobilă la preţuri supraevaluate către Spitalul TBC din Roşiorii de Vede. Astfel, unitatea medicală a achiziţionat trei canapele extensibile la preţul de 2.380 de lei bucata. Exact acelaşi produs l-am găsit la vânzare în magazinul firmei lui Niţulescu la numai 995 de lei. După aceeaşi reţetă, un scaun fix cu tapiţerie textilă, expus în magazin la suma de 67 de lei, a fost achiziţionat de spital la preţul de 226 de lei, adică de trei ori mai scump. Iar factura a fost întocmită pentru 250 de bucăţi. Anul trecut, Teodor Niţulescu ne declara că nu ştie ce afaceri face firma admnistrată de nevasta sa. „Habar nu am de ce mă întrebaţi dumneavoastră pe mine. Nu mă ocup eu de administrarea firmei şi habar n-am despre ce vorbiţi”, afirma prefectul.
Trecut controversat
Actualul prefect al Teleormanului are un trecut controversat. Presa centrală şi locală a relatat că acesta a fost cercetat în două dosare penale, pentru afaceri cu statul. Potrivit mass-media, o firmă a lui Teodor Niţulescu a obţinut un contract de construire a două blocuri cu fonduri ANL, un contract cu Primăria din Alexandria pentru reabilitarea unor străzi şi construcţia noului sediu al Direcţiei Judeţene de Muncă chiar în timp ce acesta conducea administraţia publică locală. O altă societate a prefectului a fost acuzată că l-ar fi înşelat pe producătorul italian de utilaje agricole Landini.