0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Când...

UPDATE: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Când va discuta Senatul solicitarea și ce reacție a avut Oprea

UPDATE 18.30: Senatul a primit luni seara cererea de încuviinţare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de abuz în serviciu, au declarat surse parlamentare pentru MediafaxPotrivit surselor citate, titularul acţiunii de cerere este instituţia Procurorului General. Solicitarea ar urma să intre în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, spre avizare, şi apoi în plenul acestui for.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sugerat luni că nu ar trebui convocată o sesiune extraordinară şi că cererea DNA de urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea ar trebui tratată în timpul sesiunii ordinare, care începe la 1 februarie, dar se va consulta cu colegii din Biroul Permanent.

UPDATE 16.00: Adjunctul lui Nițu, Codruț Olaru, a semnat documentele trimise de DNA privind dosarul lui Gabriel Oprea. 

UPDATE 14.00: Ponta, despre cererea DNA pe numele lui Oprea: Eu vreau să-i fie bine

UPDATE 13.30DNA: Procurorul general a folosit coloană oficială ”în mod nelegal”. Prima reacție a lui Nițu

UPDATE 13.00: Fostul vicepremier, senatorul Gabriel Oprea, a declarat, luni, la sediul UNPR, că se consideră nevinovat.

„Aşa cum preciza DNA în comunicatul de presă, persoana inculpată beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie”, a spus fostul vicepremier şi ministru de Interne.

Citește și: Gabriel Oprea, despre solicitarea DNA de începere a urmăririi penale: Nu voi îngreuna mersul anchetei

Oprea a declarat că sprijină justiţia, chiar dacă, în prezent, este vizat de o anchetă. El a declarat că „nu va îngreuna mersul anchetei” şi că va colabora pentru a se face lumină, în acest caz, însă a subliniat că îşi va apăra drepturile.

În ceea ce priveşte aprtenenţa sa la UNPR, el a declarat că nu regretă deciziile politice şi că va participa, alături de partid, la alegerile de anul acesta, „pentru a aduce românilor siguranţă şi progres”.

UPDATE 12.50:  Solicitarea Justiţiei în cazul fostului vicepremier, senatorul Gabriel Oprea, ar trebui discutată în timpul sesiunii parlamentare, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, el a anunţat că se va consulta cu membrii conducerii Senatului referitor la convocarea unei şedinţe a Biroului permanent. 

„Am văzut numai comunicatul de presă. Am să fac o consultare cu colegii mei, membrii Biroului Permanent, să văd dacă au disponibilitatea de timp necesară pentru a convoca Biroul permanent şi pentru a avea cvorumul de şedinţă şi, după aceea, voi lua hotărârea. Suntem în vacanţă parlamentară. După părerea mea, trebuie, în mod normal, tratată în timpul sesiunii parlamentare o asemenea solicitare, dar voi face şi o consultare cu colegii”, a declarat Tăriceanu la Senat. 

–––-

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere aviz Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne şi vicepremier, Gabriel Oprea, pentru două acuzaţii de abuz în serviciu, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Cosmin Gigină.

Astfel, Oprea este acuzat de folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere, dar şi pentru încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Procurorii transmit că între ianuarie 2014 şi noiembrie 2015, Gabriel Oprea încălcat condiţiile prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliției rutiere preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrul), astfel că a beneficiat permanent de coloană oficială, deşi actul normativ prevede că miniştrii au dreptul să fie însoţiţi de echipaje ale poliţiei rutiere doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă (condiţii care trebuie îndeplinite simultan).

Citeşte şi: DNA preia dosarul morții polițistului Gigină, în care este cercetat Oprea

   Astfel, misiunile poliţiei rutiere au inclus deplasări zilnice la sediul Ministerului, deplasări săptămânale la ședințele de Guvern, cât şi vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală, inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență, transmit procurorii DNA.

Mai mult, din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale. Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, informează procurorii.

  Mai mult, prin utilizarea nelegală a autovehiculelor, s-a adus și un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoțire și a uzurii corespunzătoare.

Citeşte şi: Inspecția Judiciară s-a AUTOSESIZAT în cazul polițistului GIGINĂ

 „Ministrul Oprea Gabriel a obținut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor și a agenților de poliție care opreau circulația celorlalte vehicule în intersecții, același itinerar putea fi parcurs în mai puțin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h”, potrivit sursei citate.

Mai mult, Gabriel Oprea este acuzat şi de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Astfel, în aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară. Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București”, transmit procurorii DNA.

Citeşte şi: Surse: Gabriel Oprea mergea acasă în noaptea accidentului polițistului Gigină

Astfel, Gabriel Oprea este acuzat că  a „ produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, întrucât procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere.

Procurorii anticorupție solicită încuviințarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pentru Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. El asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă