16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDirectorul SRI, George Maior: Documente de la un serviciu de informatii au...

Directorul SRI, George Maior: Documente de la un serviciu de informatii au ajuns pe bloguri

Directorul SRI, George Maior, a confirmat, duminica, ca la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne au avut loc scurgeri de informatii, precizand ca documente ale acestui serviciu au "ajuns pe bloguri".

"Au existat cel putin doua sau trei documente care care provin dintr-un serviciu de informatii care sunt pe bloguri. Este vorba despre un document secret al Interpolului, care e pe blog si se stie de unde este. Si ma refer si la acele scrisori de la Hayssam, care de asemenea sunt pe bloguri, cu stampila de provenienta dintr-un alt serviciu departamental. Este vorba despre serviciul Ministerului de Interne, DGIPI. De acolo sunt aceste documente", a spus Maior la Realitatea TV, potrivit NewsIn.

Directorul SRI a spus ca trebuie sa se faca o ancheta in legatura cu traseul acestor documente secrete. "Acolo trebuie sa se faca o investigatie, sper sa se ajunga la o concluzie in legatura cu provenienta lor si de unde au aparut aceste scurgeri in acest moment", a mai declarat Maior.

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, anunta, la sfarsitul lunii octombrie, ca a sesizat Parchetul in legatura cu scurgerile de informatii de la DGIPI. Blaga spunea ca primul dosar trimis la Parchet a fost inaintat chiar de fostul ministru, Dan Nica, care ar fi avut cunostinta de aceste probleme inca din lunile aprilie-mai.

"Primul dosar trimis la Parchet a fost dat de domnul Nica. Lucrurile s-au precipitat foarte tare in a doua si treia decada a lunii septembrie, chiar daca astfel de lucruri se stiau din lunile aprilie-mai. Eu am continuat sa trimit date vizavi de unele persoane despre care stia si domnul Nica", a spus Blaga.

Potrivit ministrului interimar al MAI, informatiile copiate de angajatii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna(DGIPI) sunt relevante pentru siguranta nationala si nu pentru batalia politica. El a precizat ca certificatele privind accesul la informatii secrete ale ofiterilor din DGIPI au fost retrase de catre ORNISS.

Blaga l-a acuzat la jumatatea lunii octombrie pe Dan Nica de faptul ca, in perioada in care a condus MAI, ar fi refuzat sa demita o serie de persoane din minister, desi stia ca acestora li se retrasese certificatul ORNISS pentru ca au copiat si transmis "cui nu trebuie" informatii secrete.

Blaga a precizat ca motivul pentru care a schimbat "atat de repede" o serie de oameni din functii, odata cu preluarea conducerii ministerului, este acela ca fostul ministru al Internelor, Dan Nica, nu ar fi procedat la schimbarea unor persoane "care nu mai aveau acces la informatii clasificate, datorita scurgerii de informatii" din arhiva serviciului de informatii al ministerului.

El a explicat faptul ca, inainte de a li se retrage certificatul, persoanele respective aveau dreptul sa se uite la acele informatii, dar nu aveau voie sa le copieze si sa le dea mai departe.

Ministrul interimar a dat asigurari ca arhiva "Doi si-un sfert" "este la loc sigur, numai ca s-au copiat informatii strict secrete". "Mai mult, s-au copiat transcripturi dupa inregistrari, legal, cu mandat de siguranta nationala sau pe crima organizata. Si s-au gasit, sigur, acolo unde nu trebuia. O parte din acestea au fost deja transmise Parchetului General. Eu spun lucruri foarte grave, dar ma opresc aici pentru ca cei in cauza trebuie sa-si faca datoria, Parchetul General", a sustinut democrat-liberalul. Acesta a aratat ca este vorba de "un numar destul de mare de persoane" care ar fi fost mentinute in functie desi nu mai aveau acces la informatii clasificate. 

Cele mai citite

CNPP: 423.532 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în martie 2024

Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Zelenski mulțumește SUA pentru ajutorul de 89 de miliarde de euro

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și alți lideri europeni au mulțumit SUA pentru adoptarea unui proiect de lege de ajutor vital de 89 de miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă