Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, că profesorii care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, informează News.ro.
Această decizie este motivată prin faptul că toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori.
Ministrul Pavel Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru, Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
„În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, a spus ministrul Educaţiei.
La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a explicat nota transmisă de Minister inspectoratelor şcolare judeţene, în vederea ocupării posturilor de directori de şcoli, prin faptul că, după concursul din toamna anului 2016, au rămas 664 de şcoli fără conducere.
”Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic nu-şi doreşte să conducă o unitate şcolară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi”, a explicat secretarul de stat Liviu Pop.