2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDinastia corupților din CNAS. Ultimii patru șefi ai instituției, vizați de anchetele...

Dinastia corupților din CNAS. Ultimii patru șefi ai instituției, vizați de anchetele DNA. Marian Burcea, reținut de procurorii anticorupție

Corupția din CNAS s-a perpetuat pe durata mai multor mandate, la nivelul conducerii, Marian Burcea, reținut, vineri, de Direcția Națională Anticorupție, fiind al patrulea președinte al instituției, vizat de anchetele procurorilor anticorupție.

Lucian Duță a fost președinte al Casei Naționale de Adigurări de Sănătate în perioada decembrie 2009 – mai 2012, când a demisionat. Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duţă că, în perioada 2010 – 2012, ar fi pretins şi ar fi primit, în calitate de șef al institușiei, de la reprezentanţii a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea şi derularea în bune condiţii a unor contracte sau acte adiţionale încheiate cu CNAS. O parte din acei bani ar fi fost folosită pentru achiziţionarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru care a fost emisă autorizaţie de construire pentru un imobil P+4.





Duţă ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) şi 2,4 milioane de euro pentru a susţine încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii susţin că Lucian Duţă ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu SIUI, precum şi un million de euro pentru încheierea şi derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripţiei electronice. 

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duţă fie în numerar, în mai multe tranşe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operaţiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.



CITEȘTE ȘI: Cutremur în sistemul public de sănătate. Șeful CNAS, demis de premierul Tudose, după ce a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul privind decontări fictive în valoare de trei milioane de euro. Reacția lui Florian Bodog



“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duţă Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăţi în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din ţară şi străinătate, precum şi plăţi pentru achiziţionarea unui teren în municipiul Bucureşti, într-o zonă rezidenţială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizaţie de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Într-un alt dosar, Lucian Duţă este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziţii de servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de casele judeţene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziţie pentru servicii de mentenanţă şi suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru care licenţele de exploatare fuseseră achiziţionate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.

Anchetatorii susţin că au fost achiziţionate mentenanţă şi suport tehnic pentru 1.296 de licenţe deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, deşi nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziţionate servicii de mentenanţă şi pentru aproape 270 de licenţe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS şi caselor judeţene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro. 





În luna mai, un al șef al CNAS, între iunie 2014 – mai 2016, Vasile Ciurchea, alături de Irinel Popescu, au fost vizat de o anchetă DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L ar fi fost încheiate  mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care ar fi fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)  şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adiţional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar. Prejudiciul rezultat a fost de prejudiciu de 17.000.000 euro.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea CNAS pe 21 martie 2016, în plin scandal al prelungirii Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale primare, motivul oficial al demisiei fiind cel din "motive personale".

Preşedintele CNAS, Marian Burcea, a fost reţinut, vineri, de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite. Împreună cu Burcea au mai fost reţinute 13 persoane, printre care şefi şi funcţionari din CASMB şi CNAS, reprezentanţii unor firme şi o avocata. Aici amănunte despre cine este Marian Burcea, numit la şefia CNAS în martie, de premierul Grindeanu. 

În dosar procurorii acuză că grupul infracţional a decontat îngrijiri la domiciliu fictive, bugetul casei de asigurări de sănătate din Capitală fiind fraudat cu circa 3 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă