Cutremur în sistemul public de sănătate. Șeful CNAS, demis de premierul Tudose, după ce a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul privind decontări fictive în valoare de trei milioane de euro. Reacția lui Florian Bodog

de Roxana Petre , 01 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 14:37, 01 septembrie 2017
Cutremur în sistemul public de sănătate. Șeful CNAS, demis de premierul Tudose, după ce a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul privind decontări fictive în valoare de trei milioane de euro. Reacția lui Florian Bodog

UPDATE 14.37: Referat DNA: Numirea lui Marian Burcea la șefia CNAS ar fi avut la bază relația cu Liviu Dragnea. Cum se apără liderul PSD

13.45: Prima reacție a ministrului Florian Bodog, după ce directorul CNAS a fost reținut de DNA: În timpul mandatului meu există toleranţă zero pentru orice suspiciune legată de corupţie

13.20: Decizia premierului Mihai Tudose privind eliberarea lui Marian Burcea din funcția de membru al consiliului de administrație și de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Conform aceleiași decizii a șefului Executivului, Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreședinte al CNAS, exercită atribuțiile președintelui până la numirea conducătorului instituției.

12.05: Curtea de Apel Bucureşti judecă vineri, începând de la ora 13.00, cererile de arestare preventivă din dosarul decontărilor fictive de servicii medicale, în care sunt implicaţi membri ai conducerilor CNAS şi CASMB, precum şi reprezentanţi ai unor firme private, dar şi un avocat din Baroul Bucureşti, scrie News.ro.

Cele 14 persoane reţinute în noaptea de joi spre vineri au fost împărţite în două loturi, cereile de arestare preventivă pentru 30 de zile urmând să fie discutate la ora 13:00, respectiv la ora 14:00. Dosarul nr. 6733/2/2017, cu termen vineri, ora 13:00, vor fi discutate solicitările vizându-i pe Petrescu Mina Elena , Sardare Jeana , Mocanu Gabriela, Bara Lucian Vasile, Munteanu Ovidiu, Mihăescu Ion Ovidiu şi  Geambaşu Ion Răzvan

Dosarul 6734/2/2017, cu termen vineri, la ora 14:00, vizează cererile formulate pentru Geambaşu Irina Adelina, Burcea Marian, Costache Alin Sergiu, Ciobanu Nicolae Sergiu, Mischie Răzvan Mihai, Costică Maria , Manta Cristina.

11.30: Răzvan Teohari Vulcănescu a fost numit, vineri, de către premierul Mihai Tudose, preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după ce Marian Burcea, preşedintele CNAS fost reţinut de DNA, potrivit Mediafax.

 Răzvan Teohari Vulcănescu a fost numit, vineri, de către premierul Mihai Tudose, preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după ce Marian Burcea, preşedintele CNAS fost reţinut de DNA. Răzvan Teohari Vulcănescu, numit preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de Mihai Tudose, a ocupat, timp de un an, funcţia de vicepreşedinte al CNAS. Între anii 2012-2016 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Vulcănescu plecase la Ministerul Sănătăţii tot din CNAS, acolo unde a fost director al Direcţiei Control/Manager Public între 2007-2009 şi 2010-2011.

10.30: Premierul Mihai Tudose l-a demis din funcție pe președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

09.25: 14 persoane au fost reținute de DNA, în acest dosar. În cursul zilei de vineri, ei vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel București

Președintele CNAS, Marian Burcea, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite. 

Managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie 2017, președintele C.A.S.M.B, Ovidiu Munteanu, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal.

Directorul executiv al CASMB, Ion-Răzvan Geambașu, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

Fostul președinte al CASMB, Lucian Vasile Bara, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Managerul Direcției de Control a CASMB, Ion Ovidiu Mihăescu, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Șeful  Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, Alin Sergiu Costache, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite. 

Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, funcționare în cadrul CASMB, sunt cercetate pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (354 acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, în formă continuată și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în formă continuată (354 acte materiale).

Nicolae Sergiu Ciobanu este bănuit de trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale), instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Irina Adelina Geambașu, asociat și administrator al unei firme, este cercetată pentru instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

Mihai Răzvan Mischie, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Maria Costică, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale, este cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (17 acte materiale).

Avocatul Manta Cristina este suspectată de complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Ce acuzații li se aduc

Procurorii DNA precizează, într-un comunicat, că prin activitățile desfășurate de persoanele vizate, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro).

„Concret, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, precizează DNA.


Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea, a fost reţinut de procurorii anticorupție, în dosarul în care se investighează decontări fictive de la instituţie. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, o altă persoană vizată ar fi Sergiu Nicolae Ciobanu, fost consilier în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

Joi, cei doi, alături de alte persoane, au dat declaraţii la sediul DNA.

Potrivit DNA, infracțiunile ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016-august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului Bucureşti, activităţile fiind desfăşurate pe trei paliere.

Potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro, mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSAMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals.

În acest caz ar fi implicaţi funcţionari din cadrul CSAMB, funcţionari aflaţi sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).


 Conform aceloraşi surse, ar fi existat  numeroase situaţii în care, prioritate la aprobare şi decontare ar fi avut dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi  care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu ar fi fost refuzaţi. Pentru evitarea depistării fraudelor, s-ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Prejudiciul adus bugetului CASMB ar fi de aproximativ 13.200.000 lei,  cu vătămarea drepturilor legale ale asiguraţilor cărora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenţă medicală la domiciliu.

Mai mult, funcţionari din cadrul CNAS şi ai CASMB, inclusiv funcţionari cu atribuţii de control, ar fi pretins foloase materiale  de la reprezentanta unei societăţi care oferea asistenţă medicală la domiciliu, în schimbul renunţării la efectuarea activităţii de control la societatea respectivă.     

Conform aceloraşi surse, în contextul unui control al Curţii de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate ar fi acţionat în aşa fel încât să împiedice aflarea situaţiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente  în favoarea unor pacienţi fictivi. Astfel, medicamente în valoare de 33.000.000 de lei, ar fi fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS. 

Funcţionarii sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise în perioada ianuarie 2016 – august 2017.

Comentarii

 • iris

  01 septembrie 2017 15:37

  Eu nu vreau sa mi se opreasca din salariu bani pentru asigurarile de sanatate. nu am beneficiat niciodata in 20 si ceva de ani. Mereu am scos alti bani din buzunar cand am avut nevoie. Mereu mi s-a spus ca nu mai sunt fonduri și să mai astept două luni...Unde trebuie sa fac cerere???

  raspunde comentariului
 • iris

  01 septembrie 2017 15:31

  Toată furăciunea și mizeria în care trăiesc românii poartă un nume PSD.

  raspunde comentariului
 • dondon

  01 septembrie 2017 11:35

  E incredibil cum Codruta Kovesi se baga peste tot si nu sta cuminte. Iata, dupa politicienii pe care nu-i lasa in pace, isi baga nasul si in sistemul sanitar din Romania. Ce va zice presa internationala despre sistemul de asigurari din Romania? Ce vor zice ambasadorii cand vad ca se intampla aceste lucruri? Clar...prima arestata ar trebui sa fie Laura Codruta Kovesi. Ca tara noastra sa devina normala. PSD, TE IUBIM SI TE SPRIJINIM! CEI PESTE TREI MILIOANE DE VOTANTI A CAROR INIMA BATE ALATURI DE TINE! DOMNULE PRESEDINTE LIVIU DRAGNEA, NOI, TOTI ROMANII, TE SPRIJINIM SI TE ADORAM, SUNTETI OMUL NOSTRU PROVIDENTIAL. NICOLAE IORGA SI STEFAN CEL MARE ERAU TERENTE PE LANGA DUMNEAVOASTRA, VORBA DISTINSULUI INTELECTUAL MIHAI TUDOSE. VA MULTUMIM DIN SUFLET!

  raspunde comentariului
 • Diana Iorgu

  01 septembrie 2017 10:38

  O MIZERIE! Dar economistilor din CASMB nu le-au "cazut in ochi" astfel de deconturi? Cum se face ca pe declaratia de avere a unui economistcontabil la CASMB sunt conturi de zeci de mii de euro, cand salariul net anual este de 40000 lei? Sunt in cardasie toti, complici ordinari la infractiunea de inselatorie si furt! Niste hoti care ar trebui destituiti, toti! Dar sa stam linistiti, nu-i asa? Se va musamaliza si asta iar prejudiciul de milioane de euroi va ramane istorie! O scarba imensa. Sa speram ca premierul Tudose va face si aici ceva...

  raspunde comentariului
 • Ion

  01 septembrie 2017 10:34

  E regretabil ca SRI apare in marile actiuni de uzurpare economica a Romaniei.

  raspunde comentariului
 • antonia

  01 septembrie 2017 10:18

  O sa "treaca" si asta la fel ca si HEXI PHARMA, COLECTIV, etc.!Se fura de ani de zile sub ochii si cu complicitatea autoritatilor, cine a indraznit sa sufle o vorba a fost mazilit, banii furati de acesti indivizi nu se mai intorc niciodata acolo unde le e locul.Din cauza asta au ajuns sa calce o tara intreaga in picioare indivizi ca DRAGNEA, TARICEANU, BASESCU si toti ceilalti, pentru ca nu le-a pasat de oamenii care mor cu zile, de copiii care mor din cauza lipsei vaccinurilor, de conditiile improprii din scoli si spitale, de saracia care domina toata tara, in timp ce ei duc banii furati in conturi din strainatate si isi intetin amantele in locatii de lux.Toate aste se intampla de ani de zile si nimeni nu aridicat un deget.Justitia este favorabila acestor clanuri si intereselor lor marsave iar oamenii din tara asta sunt supusi unui fenomen de exterminare fara nicio sansa de scapare.

  raspunde comentariului
 • Diana Iorgu

  01 septembrie 2017 10:07

  O MIZERIE! Dar economistilor din CASMB nu le-au "cazut in ochi" astfel de deconturi? Cum se face ca pe declaratia de avere a unui economistcontabil la CASMB sunt conturi de zeci de mii de euro, cand salariul net anual este de 40000 lei? Sunt in cardasie toti, complici ordinari la infractiunea de inselatorie si furt! Niste hoti care ar trebui destituiti, toti! Dar sa stam linistiti, nu-i asa? Se va musamaliza si asta iar prejudiciul de milioane de euroi va ramane istorie! O scarba imensa. Sa speram ca premierul Tudose va face si aici ceva...

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  01 septembrie 2017 9:25

  Ei, Firule de Praf, unde ti-e ...regimul de `stanga` `social-democrat` ?! Peste 5 milioane de someri in Romania - dintre care peste 4 milioane plecati in alte tari la munca, dar someri dpdv al statului roman - , imprumuturi externe de miliarde de euro de la o luna la alta - de parca nu erau destule alea 90 miliarde lasati mostenire de PSd si PNL - niciun loc de munca creat, scandaluri de coruptie aproape zilnice la achizitiile publice - cu brava deschizatoare de drumuri in frunte Gabriela Vranceanu Firea_Pandele supranumita si vaporas-Pandele - , deturnari masive de bani publici....eeeeeei, dar PSd-istii tai de frunte `e mai egali, asa` mai `social-democrati` , mai `isteti` si mai `pofticiosi` asa ! Ei .....`are necesitaturi` mai mari ...dar si `succesuri` in satisfacerea acestora ! Trai, neneaca ! Averi colosale ! Conturi grase burdusite cu milioane de euro ! Vacante in strainataturi exotice ! Masini scumpe ! Terenuri peste terenuri ! Vile peste vile ! Ba, Firule de praf ! Sa iti fie clar ! PSD_istii tai sunt niste bolnavi psihic in stare de grand mal. Boala lor se numeste sindrom compulsiv obsesiv iar tristetea situatiei rezida in faptul ca au resuit sa ii convinga atat pe alegatorii fara scoala gen Teleorman cat si pe oamenii inteligenti ca tine, sa ii voteze. Iar de suiferit, suferim toti, poporul, statul si tzara. Amu` se vede mai pregnant de ce il urau ei pe dl. Soros ! Pentru ca acesta oferea posibilitatea elevilor de liceu si tinerilor ce n-aveau bani sa urmeze o facultate, in acest fel cu totii dobandind o viziune mai larga asupra bunului mers al lucrurior intr-o societate DESCHISA oricui si corecta. Pentru ca tu, Firule de praf, ai esuat intelectual in a fi tristul ideolog - vesnic in conflict cu ziarul Romania Libera pe care il citesti suspect de constiincios avand in vedere ca te enerveaza asa tare ! - al oligarhiei politico-financiare de sorginte sovietica ! Am spus sovietica pentru ca sunt convins ca actualul popor rus nu ii agreeaza pe PSD-istii nostri retrograzi care sunt niste politicieni fara cuvant si se iubesc doar pe ei insisi ! Vezi legea cu taxa de inmatriculare ...fentata de chiar initiatoarea ei, madame Plumb cu a ei masina inmatriculata in ....Bulgaria ! Tare, nu ?! Caci, ce va ziceti voi ?! ```Lasa-i pe `viermi` -adica denumirea data cetatenilor de rand de precursoarea dlui Dragnea, tovarasa Ceausescu - sa creada ca suntem `cu ei, dintre ei, pentru ei` si `pentru linistea lor` , lasa-i fara loc de munca si dependenti de kilu nostru de ulei lunar , ca noi PSd-istii de frunte sa traim de 1 milion de ori mai bine decat PSd-stii de rand ```` ```Ca, in fond, asta-i secretu` `social-democratiei` romanesti ! Prosteste si conduce ! Daaaaa. musai cu discursuri sforaitoare despre munca, cinste, dreptate si popor ! Si musai-musai sa aruncam vine pe `Republica procurorilor` si lucratorii Ministerului Public care....ne persecuta pe noi, virginii si mieii social democratiei si ne deranjeaza intrebandu-ne de unde avem milioanele de euro ! Pai, dragi tovarasi, cu me posibil intr-o democratie, noi, mirunsii neamului sa fim deranjati din ``acitivitatea`` noastra de mulgere a banului public de astfel de rautaciosi si neimblanziti procurori ?```` Dumnezeule mare, pe mana cui am incaput la 27 de ani dupa decembrie 1989 !

  raspunde comentariului
 • Hotii hotilor...

  01 septembrie 2017 8:29

  Va incruciti daca cineva ar contabiliza retetele si tratamentele decontate pe buletine de morti in ultimii 20 de ani.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design