26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDIICOT: 16 persoane trimise în judecată pentru furtul a 30 de utilaje...

DIICOT: 16 persoane trimise în judecată pentru furtul a 30 de utilaje de construcţii

16 persoane au fost trimise în judecată, între care şase în stare de arest, pentru furtul a 30 de excavatoare, macarale şi buldozere din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, informează DIICOT, printr-un comunicat remis duminică Agenţiei NewsIn.

Potrivit comunicatului, acuzaţiile sub care cei 16 au fost trimişi în judecată sunt constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Aşa cum arată ancheta, Laurian Dumitru Danci, Vasile Şteţco, Mihali Nicoară, Dumitru Timiş, Ion Timiş, Ioan Muncaciu, Călin Dorin Marian, Pap Zoltan, Ioan Danci, Barth Horst, Ioan Goia, Ioan Solomon, Toader Şteţco, Vasile Raul Hazota, Zisu Zisu şi Ioan Timiş au constituit, în perioada ianuarie – iulie 2009, un  grup infracţional organizat, care acţiona pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş, şi era specializat în sustrageri de vehicule rutiere şi utilaje de construcţii de mare forţă – excavatoare, macarale, buldozere – din spaţiul comunitar şi anume din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda.

Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, în România, membrii gruparii profitând  de faptul că transporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal.

Fiecare dintre cei 16 avea un rol bine definit în cadrul grupului, precizează DIICOT în comunicat, în sensul că unii se ocupau cu furtul utilajelor din străinătate, alţii de transportul în România, iar o altă parte a grupării se ocupa de depozitarea şi comercializarea utilajelor.

DIICOT subliniază faptul că, după punerea lor în libertate în România, Danci, Pap şi Toader şi Vasile Şteţco au continuat activitatea infracţională, fiind arestaţi ulterior de către autorităţile judiciare franceze.

În total, cei 16 au furat 30  de utilaje, prejudiciul produs fiind în sumă de 2.000.000 de euro. Autorităţile române au cooperat în această cauză cu autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa, precum şi cu Eurojust, care a facilitat coordonarea activităţilor  şi  schimbul de informaţii.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Cluj spre competentă soluţionare.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă