21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialDiaspora va vota mai greu

Diaspora va vota mai greu

MAE reduce drastic numarul sectiilor de vot din strainatate: de la 294 la ultimele alegeri, cele prezidentiale din 2009, la 150 pentru referendumul din 28 iulie. Italia, Spania, SUA, si R. MOldova sunt tarile in care cetatenii romani vor avea dramatic mai putin sectii de vot pentru referendum, astfel: Italia – 55 in 2009, 7 in 2012, Spania – 38 in 2009, 9 in 2012, SUA – 28 in 2009, 4 in 2012, R. Moldova – 13 in 2009, 5 in 2012. Consultati lista atasata pentru a vedea unde sunt sectiile de vot din strainatate.

Romanii din strainatate vor avea mult mai putin sectii de vot in care isi vor putea exprima optiunea la referendum. Daca la ultimele alegeri au existat 294 – numar suplimentat in urma numeroaselor solicitari ale diasporei de a avea in proximitate sectii de votare -, acum MAE considera ca suficiente 150 de sectii de votare.

Tarile cu o diaspora cea mai numeroasa, potrivit diferitelor estimari, cunosc o reducere drestica a sectiilor de vot. Cei 1,2 milioane de romani din Italia (potrivit estimarilor din februarie 2011 ale ambasadorului italian in Romania) vor avea doar 7 sectii de vot, cei aproximativ un milion de romani din Spania vor putea vota in 9 sectii, fata de cele 38 pe care le-au avut in 2009, la fel ca cei aproximativ un milion de romani din SUA, care au doar patru sectii de vot (Los Angeles, Chicago, New York si Washington) fata de cele 28 de la prezidentiale. Romanii din R. Moldova, care se rpezentau masiv la vot, au doar 5 sectii de vot fata de cele 13 din 2009 potrivit Hotnews.ro.

William Brânză, parlamentar care reprezintă Dispora , ia poziţie faţă de poziţia reticentă a autorităţilor în ceea ce priveşte diaspora. „In 2009, diaspora a iesit masiv la vot la prezidentiale. 147.754 de romani au votat in strainatate in turul doi, fiind invalidate in jur de 800 de voturi, in timp ce in turul intai au fost 94.383 de voturi valabile ale diasporei.

Regret decizia privind reducerea numarului secţiilor de vot pentru românii din diaspora, cu atât mai mult cu cât, asa cum ştiţi, de fiecare dată am depus eforturi considerabile în vederea extinderii accesului la vot al românilor din străinătate. Din păcate marii oameni politici s-au limitat doar să asiste şi să încerce să-şi facă imagine prin declaraţii politice la nedreptăţile la care sunt supuşi conaţionalii noştri din afara graniţelor, fara a lua masuri concrete.

Pe românii din străinătate îi rog să rămână conectaţi la tot ce se întâmplă în România şi să fie alături de conationalii lor, aşa cum au făcut-o de fiecare dată pentru că, numai împreună vom consolida drumul european al României.

Totodată, trebuie să determinăm clasa politică să conştientizeze adevărata valoare a diasporei, valoare care derivă nu doar din forţa votului ci, mai ales, prin tot ceea ce reprezintă fiecare român în parte.

Înţeleg că este un moment delicat în care nimeni nu vrea să se pună rău cu nimeni, dar mă întreb şi îi întreb pe toţi, pentru încalcarea drepturilor românilor din străinătate cine va răspunde?”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă