21.1 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialDharma Bar pentru baietii cuminti

Dharma Bar pentru baietii cuminti

Cand am auzit de Dharma mi-am imaginat ceva destul de snob, in genul ceainariilor care poarta nume de carti indiene sacre, servind ceaiuri complicate la 12-16 lei si zambete ipocrite de patroni care se ocupa "personal" de clienti. Numele orientale au din principiu ceva suspect, intre hippie si new age, zona unde snobismul cultural atinge cotele maxime. Prin urmare, pornind de la prejudecata asta, am fost din principiu refractar la acest bar. Am cazut putin pe ganduri cand am aflat ca "o seara de poezie" (o dupa-amiaza) este programata aici. Hopa, mi-am zis, s-au emancipat poetii. Intre poezie si localurile de fite exista o distanta enorma, sunt complet incompatibile – spre exemplu, street art-ul sau artele video au parte de locatii sensibil mai scumpe, glamouroase, cu pernite rosii, cocktailuri si beri delicate.

 

Poezia a iesit cu totul din moda, nu mai aduce bani, ceea ce a facut ca intalnirile fanilor genului sa se organizeze in locuri foarte ieftine, dar inspaimantator de urate, gen subsol de rockeri. Ajuns la Dharma, am descoperit ca adevarul e undeva la mijloc. Barul nu face dreptate nici prejudecatii mele, prin ceaiuri si pernite rosii, dar nu e nici bomba 90’s in care ma asteptam sa se desfasoare intalnirile poetilor tineri. De fapt, e un loc foarte decent si (destul de) prietenos ca preturi. Vecinatatea cu Argentinul il face sa para mai sofisticat decat e – terasa e inaltata pe un postamant de scanduri rosii si izolata printr-un gard de hoardele vesele de vizavi – "copiii saraci si sceptici ai clasei muncitoare" sau studenti lipsiti de pretentii. Atat pe terasa, cat si in barul din interior exista niste extravagante scaune de lemn cu spatarul foarte inalt (nu stiu insa cat de comode…), care impreuna cu pozele de pe pereti dau o oarecare personalitate locului.

 

Pe jos e gresie, dar, daca te gandesti ca in faimosul club de vizavi e ciment pe jos, nu te mai deranjeaza. In rest, locul e curatel si cumintel, iar la subsol te intampina un lounge cu mese negre, canapelute rosii si scaunele cubice de piele. In acest spatiu a avut loc intalnirea poetilor. S-a simtit lipsa unei ventilatii ca lumea (asta, si fiindca aparatele de ventilatie ar fi ecranat sonor participantii), dar berea, la 5 lei, s-a dovedit indeajuns de seducatoare. In plus, exista o oferta de 2 plus 1: la doua beri una venea gratis. Pe scurt, un loc decent, la egala distanta atat de snobismele orientale, cat si de bombele obisnuite de rockeri, fara nimic agresiv sau ostentativ: un bar pentru baietii cuminti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă