17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialDezvăluiri Wikileaks despre justiţia românească

Dezvăluiri Wikileaks despre justiţia românească

Telegramele Ambasadei SUA legate de justiţia din România ilustrează, pe de o parte, problemele penale pe care le au oameni de afacere influenţi şi, pe altă parte, conflictul dintre Traian Băsescu şi oligarhi. Iată câteva fragmente din discuţiile purtate la ambasada americană între 2006 şi 2009.

Patriciu şi Hayssam, conexiuni cu spălarea de bani, trafic de petrol şi arme

Într-o telegramă a Ambasadei SUA, din 2006, se vorbeşte despre întâlnirea dintre procurorul Ciprian Nastasiu (cunoscut pentru faptul că l-a anchetat pe Omar Hayssam) şi un reprezentant al ambasadei.

„Econoff (ofiţer economic al ambasadei – n.red.) s-a întâlnit cu purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Robert Cazanciuc, şi cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigaţie cu conexiuni la programul Naţiunilor Unite «Petrol contra Hrană» (…) Citind din dosar, Nastasiu a descris o operaţiune condusă de Patriciu şi Omar Hayssam, din 2001-2004, care a implicat «25.000 tone» de petrol, certificate de origine false şi spălare de bani în cel puţin trei tări. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol în cadrul programului «Petrol contra Hrana», obţinând finanţare de la bănci din Iordania şi Dubai. (…) Petrolul irakian a ajuns în Ungaria, Cipru si România, iar profiturile au fost spălate în bănci din Bahamas, Panama şi Emiratele Arabe Unite. Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou în Dubai pentru a coordona importurile din Golf, dar a fost mai târziu închis la presiunile oficialilor americani şi englezi. (…) Deşi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat că Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de implicare în traficul cu arme în legătură cu importurile de petrol din Irak.”

„Cazul Rompetrol este o dramă naţională, care combină intriga, drama în sala de judecată, şi acuzaţii de corupţie, nereguli. Este greu de evaluat validitatea acestor acuzaţii. Unii susţin că preşedintele Băsescu este în spatele diferitelor investigaţii îndreptate împotriva lui Patriciu(…).”

Telegramă din 2009 – Şeful DNA, Daniel Morar, despre implicarea DGIPI şi DGA în acţiuni de poliţie politică

„Morar a sugerat că lucrurile «merg bine» în ce priveşte «cazurile interesante care implică oameni importanţi». El a explicat că ar trebui să ne aşteptăm curând la inculpări ale unor persoane din DGIPI şi DGA (serviciile secrete ale Internelor) care au fost implicate într-o serie de activităţi de «poliţie politică», inclusiv activităţi de interceptări telefonice şi de supraveghere. (…) În ciuda faptului că nu se desfăşurau adevărate urmăriri penale (…) ei au făcut acest lucru cu scopul de a obţine avantaje personale sau pentru a obţine informaţii pentru a-i şantaja pe alţii. A fost «şocant» că, chiar şi la două decenii după dispariţia regimului comunist, multe practici vechi continuau încă. «Putem dovedi asta», a adaugat el.”

Telegramă din 2009: „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află  în prim-plan în România”

„Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei – Predoiu, procurorul general, Kovesi, şeful DNA, Morar, şeful ANI, Macovei, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu.”

„Ne-am întâlnit separat cu trei participanţi – Buda, Licu şi Macovei -, care au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat un impuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE în ce priveşte reforma justiţiei. Licu a descris şedinţa în mod diplomat ca «relativ sinceră»; Macovei a spus că dezbaterea a fost «încinsă», cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană. Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public – fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedură de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase în instanţă”, se arată în telegramă.

Cele mai citite

Gigi Becali a declarat că-l așteaptă pe Nicolae Stanciu la FCSB

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat public că îl așteaptă pe Nicolae Stanciu să revină la echipă din iarnă, după ce internaționalul român și-a...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....
Ultima oră
Pe aceeași temă