17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecial"Devoratoare de antrenori"

„Devoratoare de antrenori”

Doar 12 runde din Liga I s-au scurs pana acum si nu mai putin de 11 antrenori au fost demisi sau au plecat de la echipele pe care le-au pregatit, conferind primei divizii de fotbal din Romania statutul de cea mai instabila liga din Europa in privinta mediei de continuitate a antrenorilor pe banca „suspinelor”.
O asemenea situatie nu s-a mai intamplat din sezonul 2002-2003, cand tot dupa 12 etape au fost consemnate nu mai putin de 13 schimbari de tehnicieni. In acest moment, veteranul antrenorilor din Liga I este Razvan Lucescu, aflat pe banca Rapidului din vara lui 2004. Pentru a explica cateva dintre cauzele ce au transformat Liga lui Mitica Dragomir intr-o adevarata „devoratoare de antrenori” am discutat cu Mircea Radulescu, directorul Scolii Nationale de Antrenori, aflat la Coverciano, in Italia, la o consfatuire UEFA cu directorii organizatiilor de profil din Europa.

Conducem in Europa
– Domnule Mircea Radulescu, ce anume a condus la aceasta „morisca” a schimbarilor de antrenori in Liga I?
– Cauzele unei asemenea situatii trebuie cautate in modul in care gandesc patronii si presedintii de club. E nevoie de mai multa seriozitate. De unde pana unde ideea de a crea un soc la echipa… Toti vor sa creeze un soc la echipa. Nu este neaparat cea mai buna solutie. Trebuie vazut mai intai care sunt valoarea lotului si posibilitatile de exprimare ale jucatorilor. Multe echipe au loturi putin valoroase, dar au pretentii de la antrenori. In plus, tot mai multi patroni se implica total in fenomen, ajungand sa decida numirea unui antrenor exclusiv dupa cum li se nazare lor. Din aceasta cauza am ajuns sa fim de departe campionatul din Europa nu doar cu cele mai multe schimbari de antrenori, dar si cu cea mai scazuta medie de continuitate de pe continent. La noi, un antrenor sta, in medie, intre sase si opt luni la o echipa, in timp ce media in ligile serioase, profesioniste, din Vest este de minimum 1-2 ani, ajungand in Anglia pana la 3-4 ani. In Elvetia, de exemplu, dupa 11 etape, a fost schimbat doar un singur antrenor!
– De ce nu rezista antrenorii presiunii patronilor?
– Greseala lor este ca nu sunt foarte atenti atunci cand semneaza un contract. Discuta cu patronul atunci cand preiau o echipa, ii cer cativa jucatori, dar nu trec toate acestea in contract si se trezesc pe parcurs ca din promisiunile patronului s-a ales praful. In plus, lipseste o anumita seriozitate a antrenorilor care se apuca de treaba si semneaza contractele abia dupa cateva etape. Altii gresesc cand se arunca sa pregateasca cate o echipa care, pur si simplu, reprezinta o palarie prea mare pentru ei. Asa s-a intamplat cu debutantul Mihai Stoica la Ceahlaul, cu Stanga la Craiova. Ovidiu Stanga a fost un foarte bun antrenor de liga a II-a, dar pe prima scena s-a blocat. Nu poti fi si jucator, si antrenor. Cum va explicati ca, avand la dispozitie acelasi lot, Stefan Stoica a repus Craiova pe linia de plutire? Aici intervine si o anume superficialitate a patronilor, care cred ca se pricep la toate… La Urziceni, Costel Orac avea la adevar 0 si a fost dat afara… Apoi si felul in care tehnicieni experimentati precum Sorin Cartu sau Florin Marin sunt presati sa se retraga ca si cum si-ar fi uitat peste noapte meseria. Mai sunt si jocuri de culise, pentru mine fiind inexplicabil modul in care Dorinel Munteanu a plecat de la CFR Cluj. Conducerea ardelenilor avea obligatia sa explice opiniei publice ce s-a intamplat de s-a ajuns la acea situatie conflictuala.
– Sunt antrenorii straini o solutie pentru Liga I?
– Antrenorii straini reprezinta o solutie in masura in care au capacitatea de a se adapta la stilul fotbalului in care antreneaza. Italianul Gianinni a incercat la FC Arges sa aduca filozofia de joc a fotbalului italian si sa o impuna unor jucatori, in speta celor pitesteni, cu alte caracteristici tehnico-tactice decat cele din „il calcio”. Ceea ce a rezultat a fost o confuzie tactica in randul fotbalistilor pitesteni. La fel s-a intamplat si la Farul cu sarbul Vukotici. Vorbim totusi de sisteme diferite, de culturi fotbalistice diferite. Daca nu iei in seama caracteristicile jucatorilor este greu sa-ti impui sistemul.

Cele mai citite

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

Ucraina cheamă ONU și Crucea Roșie în regiunea Kursk din Rusia

Luni, Ucraina a anunțat că a invitat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să participe la eforturile umanitare în...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă