Marţi au fost trimise ultimele buletine de vot ale membrilor Academiei, iar specialiştii PriceWaterhouse Coopers numără în acest moment voturile pentru a afla câştigătorii celor 24 de categorii ale premiilor Oscar. Este un moment de calm înainte de “furtună“ de duminică seara (sau luni foarte devreme dimineaţa, după ora României), când marile nume de la Hollywood participă la cel mai popular eveniment cinematografic al anului. Este unul din anii extrem de puţin previzibili din punctul de vedere al Oscarurilor, când analiştii consideră că titlurile cu mari şanse să câştige categoriile importante sunt patru: The Big Short, Spotlight, The Revenant şi Mad Max: Fury Road.
Într-o artă cu primire atât de subiectivă precum cinema-ul, Oscarurile sunt mai puţin recompense pentru filme desăvârşite şi mai mult premii de popularitate. Cei mai conştienţi de această realitate sunt chiar producătorii de la Hollywood, gata să investească sume colosale pentru ca filmul lor să fie văzut de toţi membrii Academiei. Şi nu doar atât: gata să organizeze dineuri, gale, banchete, brunch-uri şi serate, pentru ca cineaştii nominalizaţi să întâlnească un număr cât mai mare de membri votanţi. Raţionamentul unei astfel de strategii este simplu: şansele ca Leonardo DiCaprio să primească un vot în plus cresc dacă actorul vorbeşte chiar şi doar câteva secunde cu un membru al Academiei. Un gest atât de simplu ca o strângere de mână chiar poate însemna obţinerea unui vot, mai ales într-un an cu o competiţie atât de strânsă ca acesta.
Cei de la Deadline scriau, înainte de anunţarea nominalizărilor la Oscar, cum arată programul membrilor votanţi şi al echipelor filmelor cu şanse. “Votanţii la Oscar trebuie să ia decizii în fiecare zi săptămâna aceasta. Un eveniment The Big Short se afla în competiţie pentru atenţia stomacurilor lor cu un brunch Spotlight cu regizorul Tom McCarthy la Sunset Tower şi un prânz Steve Jobs la Chateau Marmont, cu Michael Fassbender, Kate Winslet şi Aaron Sorkin. Cei trei au reuşit să organizeze şi un Q&A în acea zi. Spotlight, unul dintre favoriţi în acest an imprevizibil, organizează şi o gigantică petrecere înainte de Globurile de Aur“, scria Pete Hammond, unul dintre cei mai citaţi analişti ai premiilor de la Hollywood.
După anunţarea nominalizărilor, strategia nu s-a schimbat, ci doar au dispărut jucători din cursă. Poate că programul lui Will Smith a fost mai liber după excluderea sa de pe lista de nominalizaţi, dar asta nu înseamnă deloc că iureşul promovării nu s-a intensificat pentru DiCaprio şi Fassbender, sau pentru Matt Damon, Eddie Redmayne şi Bryan Cranston. Într-un an cu The Revenant favorit la Cel mai bun actor, studiourile de producţie ale The Martian, The Danish Girl, Steve Jobs şi Trumbo au fost nevoite să apese pedala de acceleraţie a expunerii starurilor lor. Am vorbit doar de actori, dar de ce ar fi scenariştii, directorii de imagine, compozitorii şi designerii de sunet neglijaţi? Şi ei pot câştiga un Oscar. Şi ei pot obţine, cu o strângere de mână, un vot în plus.
Miza este gigantică. Câştigarea statuetei pentru Cel mai bun film aduce, în medie, câştiguri suplimentare de 14 milioane de dolari, sunt de părere autorii unui raport IBISWorld. The King’s Speech, câştigătorul din 2011, era proiectat în 700 de cinematografe americane în săptămâna anunţării nominalizărilor la Oscar. După ce filmul a primit nominalizări la 12 categorii, numărul de ecrane a ajuns la 1.500. Iar câştigarea categoriei Cel mai bun film, pe 27 februarie 2011, a mărit şi mai mult notorietatea producţiei de epocă ce a costat 15 milioane de dolari şi a avut încasări totale de 415 milioane, proiectându-i pe regizorul Tom Hooper şi actorii Colin Firth şi Geoffrey Rush în topul celor mai invidiate nume din cinema.
Mai mult, câştigarea unui Oscar îţi permite nu doar să ceri onorarii sensibil mai mari, ci şi să obţii proiecte mai tentante. Cu siguranţă Colin Firth nu a regratat nici o clipă zecile, poate sutele de evenimente organizate pentru promovarea lui King’s Speech. Şi cu siguranţă Leonardo DiCaprio nu va regreta la cea de-a 88-a gală Oscar.