Ketchup-ul, sosul de roșii popular în toată lumea, a fost inventat în China medievală, relatează directmatin.fr, citat de Agerpres.
În Evul Mediu, era un amestec – fără roşii – pe bază de peşte fermentat în saramură, cu diferite condimente pentru a-i atenua gustul.
Sosul a fost descoperit de exploratori britanici, care au importat reţeta între sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul celui de-al XVIII-lea. Numele său de origine, "ke-tsiap", s-a transformat în "ketchup" prin simplă deformare lingvistică. Britanicii plecaţi spre Lumea Nouă în jurul anului 1800 au adăugat apoi roşiile (legume de origine americană) pentru a-i îndulci gustul.
Ca să ajungă însă la un renume mondial, sosul a aşteptat până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când o mare firmă americană – Heinz – a popularizat "tomato ketchup" în lumea întreagă, în versiunea sa actuală.