3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăOp & EdDeriva energetică. Atentat la siguranța națională

Deriva energetică. Atentat la siguranța națională

Guvernul a încercat ieri după amiază să dreagă busuiocul în privința prezumtivelor creșteri ale prețului Kilowatului, mai ales la consumatorii casnici, care nu au semnate contractele cu furnizorii.  Problema e majoră, din punct de vedere al costurilor pentru întreținerea locuințelor, dar și al economiei. Firmele românești riscă să fie necompetitive față de cele din țările vecine.

Pe piața spot a energiei electrice s-au atins, în luna august, recorduri istorice. În spatele cifrelor, însă, există un context mai larg. Prețurile au ajuns la aproape 1.000 lei/MWh, mai exact 981 lei/MWh. De la 1 iunie, suntem interconectați cu Germania, Ungaria și Polonia. Poate vă întrebați de ce în Polonia, MWh e la jumătate? Sau în Germania e de 70%, față de cele din SPOT-ul românesc?

Graficele de profil energetic au explodat în luna august. Dar în România, prețul la MWh a urcat până la cer.

Românii plătesc fumurile germane

Care sunt principalele motive, continentale, să le zicem așa? În primul rând triplarea prețurilor certificatelor verzi, față de acum câțiva ani. Companiile românești, cu tehnologia de producție la pământ, care emit CO2, sunt obligate prin lege să cumpere certificate verzi. Evident că li se măresc astfel costurile de producție. Dar România este una dintre cele mai puțin poluante țări din UE. România se află pe locul 4 în lume în topul țărilor în care emisiile de dioxid de carbon (CO2) au scăzut în ultimii ani. De ce sunt vinovați românii de carbonul aruncat de nemți în aer sau de industriile poluante din țările occidentale?

Citește și: Ne paște inchiziția democratică!

În al doilea rând, lipsa de forță a companiilor românești pe o piață concurențială. Ba le cad celor de la Compania Energetică Oltenia grupurile de producție, ba le sunt mașinăriile ieșite din garanție, ba se închid termocentrale, cum a fost curând cazul Mintia, soldat cu sinuciderea unui lucrător din cauză că și-a pierdut principala sursă de venit.

În al treilea rând și nu ultimul caz este seceta care nu a permis Hidroelectricii să facă producții record.

Crimă cu premeditare în piața energetică

De 13 ani, România nu a mai investit niciun ban în sistemul energetic național. E normal ca în supra-sarcină să crape unele grupuri sau generatoarele electrice să dea rateuri.

Ne-am semnat condamnarea la moarte cu mâna noastră. Guvernul Orban a promis Bruxelles-ului că închide toate minele de cărbune.  

Problema este mult mai gravă decât a fost prezentată la reuniunea executivului. Decizia guvernului precedent de liberalizare a pieței energiei a fost făcută fără studii de impact și acțiuni de protecție a consumatorilor vulnerabili.

Pe piața spot a energiei electrice s-au atins, în luna august, recorduri istorice.
desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Mai mult, ieri, Florin Cîțu, premierul României, a spus în clar: “nu va interveni pentru plafonarea prețurilor la energie.” Sigur că o creștere cu doar 10% a facturilor industriale va avea un efect în lanț. Prețurile la majoritatea bunurilor și serviciilor vor sări în sus. Deci o inflație mărită. Rata de colectare a TVA-ului va fi mai mare. Dar și PIB-ul, atât de drag premierului, se va rotunji la formă, bucălat, cum îl știm, va fi ciupit de asasinii economici, care stau la pândă și de abia așteaptă să vină să salveze “economia”, prin mecanismele bine știute ale forfecărilor finanțelor și ale măririlor de taxe.

Pe lângă toate acestea nevăzute, dar simțite de portofelul românilor, Bruxelles-ul presează guvernul Cîțu ca în Planul Național de Redresare și de Reziliență (PNRR) să fie trecut în clar acordarea de până la 36% din buget acordării de granturi sau împrumuturi celor care produc energie din surse regenerabile: eoliene, maree, solară, geotermală. Avem de toate, doar o strategie economică, nu.

Virgil Popescu e pom și pomul e în aer


Virgil Popescu e pom. Și pomul e în aer. El nu știe nici măcar cum se calculează prețul certificatelor verzi, darmite să se ia de gât cu birocrații europeni pentru drepturile românilor de a-și produce energia cum au știut-o ei mai bine. A zis ieri cu seninătate că facturile românilor au crescut cu doar 25%.

Suntem printre primii producători mondiali de curent (cum se zice în popor n.a.) și pe piața noastră, tranzacțiile din august s-au făcut la cote inimaginabile.

Premierul, democrat cum îl știm și apropiat marilor companii de distribuție de energie care, printre altele fie spus, se leagă la stâlp și ne bagă curentul pe țeavă, apoi ne pune să le plătim factura, cu tot cu taxele de congenerare. N-au făcut nimic pentru a produce energie, dar ne bagă ilegal pe gât aceste taxe să le plătim noi.

A luat vreun guvern la puricat factura de energie electrică și să calculeze de ce consumatorul plătește dublul costului energiei? De ce este taxat românul pentru poluare, când el e pe locul 23 în Europa la emisiile de gaze cu efect de seră?

Pârțâie industria germană din toate tunurile, iar românii plătesc la fel cu nemții, considerându-li-se la fel emisiile, după prea multe ciolanuri cu fasole.

În ecuația de putere ANRE, o instituție de reglementare și de control a prețurilor, subordonată Parlamentului, parcă nici nu există.

Serviciile de informații nu au prezentat oare niciun raport de riscurile majore? Știe “odihnitul” Iohannis că ultima centrală proiectată de la Iernut a ajuns dosar în instanță și că reactoarele de la Cernavodă ies din uz în 2026?

Vocile lumii

Florin  Cîțu

Premier

Cîțu va participa la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea
Cîțu va participa la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea

“Există o îngrijorare în spaţiul public care se accentuează în ceea ce priveşte preţurile la energie, în special pentru că vine sezonul de iarnă, plata facturilor. Și atunci trebuie să venim cu soluţii. Bineînţeles că soluţia asupra preţurilor nu poate să vină de la premier. Trebuie să găsim soluţia împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preţurile. Asta ca să fie foarte clar”, a declarat ieri premierul.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă