7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialDepoul RATB din Piata Victoriei, cedat de Primarie in schimbul unui parc

Depoul RATB din Piata Victoriei, cedat de Primarie in schimbul unui parc

Municipalitatea ia in calcul cedarea unui teren din zona Piata Victoriei in schimbul unui parc din cartierul Floreasca, unde, printr-o decizie a instantei, un investitor a primit dreptul de a construi peste limita permisa de lege.

Primarul Videanu ar vrea sa cedeze terenul pe care se afla depoul RATB „Iancu de Hunedoara” (cu o suprafata de 35.000 de metri patrati, situat in spatele Palatului Victoria), pentru cele 3,3 hectare de teren obtinute de omul de afaceri Costica Constanda in Parcul Bordei, pe malul Lacului Floreasca.
„Depourile RATB sunt asset-uri importante pentru municipalitate, in vederea dezvoltarii imobiliare care se prefigureaza in momentul de fata. In privinta terenurilor, cererea este mult mai mare decat oferta, insa putem sa folosim aceste baze si pentru eventuale schimburi, iar aici va pot da un exemplu: parcul Bordei, unde Curtea de Apel s-a pronuntat pe oportunitate, iar in momentul de fata au inceput negocierile cu proprietarul de acolo, cu domnul Constanda. Una dintre aceste locatii poate reprezinta interes pentru dansul, pentru un eventual schimb, in ideea pastrarii intacte a Parcului Bordei”, a spus primarul general.
Videanu este de parere ca suprafata din spatele Guvernului se apropie de cea detinuta de Constanda in parcul Bordei.
Municipalitatea Bucurestiului a fost obligata, printr-o sentinta judecatoreasca, sa avizeze construirea unui ansamblu de imobile intr-un parc bucurestean, desi legea interzice construirea unor cladiri in zonele verzi ale urbei.
Costica Constanda – cel care, in urma cu doi ani, devenea proprietarul a 3,3 hectare de teren din parcul Bordei, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate – a obtinut in instanta o sentinta civila prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti este obligat sa aprobe documentatia de urbanism (Plan Urbanistic Zonal – PUZ) referitoare la terenurile din strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, „in conformitate cu documentatia depusa”. Constanda a obtinut dreptul de a construi in parcul Bordei cladiri cu destinatia de hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la primarie, care insa a fost respins de municipalitate. In septembrie 2003, Costica Constanda a obtinut 3,3 hectare de teren in Parcul Floreasca, la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii castigase in instanta, Constanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adica actualul amplasament al parcului Bordei.
El a primit aceste 3,3 hectare de teren in schimbul celor aproape 18.000 de metri patrati din Satul Francez, pe motiv ca terenul din Soseaua Nordului are coeficienti edilitari mai favorabili, iar valoarea terenului este mai mare si se justifica compensarea. Altfel spus, cum in parc nu exista utilitatile de pe terenul din Satul Francez, functionarii care se ocupa de aplicarea Legii 10/2001 au cazut de acord ca suprafata de parc retrocedata lui Constanda sa fie mai mare decat cea revendicata.
Potrivit legii, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15 la suta din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, potrivit sentintei Curtii de Apel, Constanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter plus patru etaje.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Reacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Kremlinul a avut o reacție rezervată după ce Călin Georgescu, un candidat prorus, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur...

Procurorii sud-coreeni cer pedeapsă cu închisoarea pentru liderul Samsung, într-un dosar controversat

Președintele grupului Samsung Electronics Co., Lee Jae-yong, se confruntă cu o cerere de condamnare la cinci ani de închisoare, formulată de procurorii sud-coreeni în...
Ultima oră
Pe aceeași temă