35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialDel Ponte paraseste TPI

Del Ponte paraseste TPI

Procuroarea "de fier" si-a Incheiat mandatul la Haga

Dupa opt ani in care a jucat rolul acuzarii in fruntea Tribunalului International pentru Crimele de Razboi de la Haga (numit si Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie – TPI), Carla Del Ponte a parasit oficial postul in ultima zi a anului 2007.
Inainte de a fi numita la Haga, Carla Del Ponte fusese procuroare in Elvetia sa natala, unde se specializase in combaterea criminalitatii organizate. Avand o asemenea reputatie, ea a fost desemnata procuroare a TPI, singura instanta abilitata sa judece prezumtivele crime de razboi de la procesul de la Nürnberg incoace. Ea a devenit una dintre figurile cele mai dusmanite de catre nationalistii din fosta Iugoslavie, mai ales de catre sarbi, dar si de catre albanezi, dupa inculparea in 2005 a premierului kosovar Ramush Haradinaj. Carla Del Ponte a fost insa foarte criticata pentru prestatia ei din TPI. Exista si indoieli in legatura cu utilitatea TPI de acum inainte.
Tribunalul trebuie sa-si incheie toate procesele pana la sfarsitul anului curent, dupa care, lasand un ragaz de doi ani pentru eventualele proceduri de apel, TPI ar trebui inchis in 2010.
Carla Del Ponte a fost inlocuita de procurorul belgian Serge Brammertz, care a condus echipa de anchetatori internationali in cazul asasinarii fostului premier libanez Rafiq Hariri.

» Targ secret

Unul dintre fostii ei colaboratori, procurorul britanic Geoffrey Nice, a criticat-o pe Carla del Ponte pentru faptul ca s-a comportat in permanenta mai degraba ca un "politician amator" decat ca un procuror. Nice, care a condus acuzarea in procesul fostului presedinte Slobodan Milosevici, a declarat, intr-un interviu acordat trustului WAZ si publicat in cotidianul croat "Jutarnji List" din Zagreb, ca o banuieste pe Carla Del Ponte ca ar fi incheiat un targ cu Belgradul pentru a trece sub tacere unele dintre dovezile care ar fi aratat rolul direct al Serbiei in crimele comise in Bosnia, inclusiv in legatura cu masacrul de la Srebrenita.

Cele mai citite

Legi importante în Sănătate și Agricultură, promulgate de Iohannis. Continuă pensionările de magistrați

Președintele Klaus Iohannis promulgat legi importante în domeniile Sănătate și Agricultură și a continuat seria de eliberare din funcție a unor magistrați. Potrivit unui comunicat...

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Rusia – Ucraina, ziua 859: Moscova susține că a distrus 36 de drone în vestul țării

Rusia a afirmat luni dimineaţa că a distrus în timpul nopţii 36 de drone ucrainene lansate asupra regiunilor din vest, la frontiera cu Ucraina. Sistemele...
Ultima oră
Pe aceeași temă