23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialDeficitul de cont curent, bomba cu ceas

Deficitul de cont curent, bomba cu ceas

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere estimarile privind deficitul de cont curent pentru acest an. Nivelul prognozat este de 11,5% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de unul de 10,5% anuntat la inceputul lunii trecute.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit semnificativ in crestere estimarile privind deficitul de cont curent pentru perioada 2007-2013. CNP a majorat constant estimarile privind deficitul de cont curent in cadrul ultimelor prognoze publicate. "Ne asteptam la o crestere a deficitului de cont curent anul acesta la un nivel cuprins intre 11 si 12% din PIB", ne declara recent analistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Acesta preciza ca exista riscul sa se inregistreze chiar un deficit de cont curent mai mare.
"Asa cum anticipam, balanta comerciala cu Uniunea Europeana s-a deteriorat puternic in primele luni ale anului 2007 si acest fapt reprezinta principalul factor al cresterii foarte accentuate a deficitului de cont curent. Aceasta deteriorare a fost determinata de eliminarea taxelor vamale cu UE, aprecierea cursului de schimb al leului si alinierea metodologiei de inregistrare a importurilor la cea INTRASTAT", a explicat Dumitru. In opinia sa, deficitul de cont curent ar putea deveni nesustenabil, in conditiile in care finantarea cu investitii straine directe ar putea scadea anul acesta spre 50-60%, iar datoria externa si indicatorii de vulnerabilitate externa se deterioreaza rapid.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă