» Anul acesta, 22 de procurori si judecatori din Constanta s-au pensionat, iar posturile lor nu au fost ocupate nici macar in proportie de 50%.
» Magistratii spun ca, in ciuda acestui fapt, numarul dosarelor pe care le au in lucru a crescut.
Dupa criza financiara din justitie, si cea de personal loveste acest domeniu. La Consiliul Superior al Magistraturii se depun cereri de pensionare pe banda rulanta, iar conducerile parchetelor si instantelor spun ca au un deficit mare de judecatori si procurori. In judetul Constanta schema de personal este la jumatate, in conditiile in care numarul dosarelor a atins un numar-record anul trecut. Potrivit reprezentantilor CSM, numai in primele luni ale acestui an peste 400 de judecatori si procurori au plecat din magistratura, cu aproape 50% mai multi decat in 2008. Totul in conditiile in care in sistemul judiciar sunt aproximativ o mie de posturi vacante. La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii s-a intrunit pentru a discuta 58 de cereri de pensionare si a gasi solutii la criza de personal care risca sa blocheze sistemul judiciar.
"S-au analizat cinci cereri de pensionare ale unor procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si cererea de demisie a unui judecator de la Tribunalul Constanta", a declarat Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al institutiei. Printre procurorii care au solicitat acest lucru se afla si procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Elena Vlad. Toate cererile au fost trimise presedintelui Romaniei pentru a fi aprobate.
Pensionari pe banda rulanda
In acest an, 22 de procurori si judecatori constanteni au iesit deja la pensie. Motivul pare a fi mult trambitata lege unica a salarizarii, prin care venturile magistratilor s-ar diminua drastic, dar si conditiile in care acestia lucreaza. Totodata, la Institutul National al Magistraturii se inscriu tot mai putini tineri, iar cei mai multi absolventi ai facultatilor de drept aleg sa devina avocati. La instantele constantene situatia este critica, schema de personal fiind redusa la jumatate, in timp ce volumul de munca este in continua crestere. Cu aceleasi probleme se confrunta si procurorii, care spun ca pe masura ce oamenii pleaca din sistem putini sunt cei care vor sa le mai ia locurile. "Avem 23 de posturi aprobate, din care ocupate sunt doar 12.
In prima jumatate a lui 2009 numarul dosarelor a ajuns la 3013, cu 383 mai mult decat in 2008", a declarat Zarafina Puiu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta. Aceeasi situatie este si la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, unde este o schema de 27 de procurori, dar sunt ocupate doar 15 posturi, dintre care 13 de executie si doua de conducere. Pe langa faptul ca numarul procurorilor este insuficient, magistratii se plang ca in prima jumatate a anului 2009 s-a inregistrat o crestere de 5% a numarului de dosare.
Judecatori putini, dosare multe
La Judecatoria Constanta, instanta fruntasa la numarul de dosare anul trecut, peste 50.000, lucrurile nu s-au schimbat. Astfel, in 2009 volumul de munca este la fel, iar personalul nici pe departe suficient, din cei 57 de judecatori, cat prevede schema de personal, 8 locuri sunt vacante. Probleme sunt si la grefieri, pentru ca, desi schema e completa, acestia abia fac fata numarului mare de cauze care sunt judecate la aceasta in-stanta. Din acest motiv, judecatorii protesteaza de mai bine de doua saptamani si ameninta ca vor continua sa amane procesele pana cand Guvernul va adopta o pozitie clara fata de problemele din sistem.
» La Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, din 23 de posturi aprobate, sunt ocupate doar 12, iar numarul de dosare a crescut cu aproape 400 fata de prima parte a anului 2009.
» Protestele continua
"In urma discutiilor care au avut loc in Adunarea Generala din 11 septembrie, cu unanimitate de voturi judecatorii prezenti au votat pentru continuarea protestului sub forma amanarii cauzelor incepand cu data de 14 septembrie 2009, cu exceptia cauzelor penale in care instanta urmeaza sa se pronunte cu privire la masurile de arestare preventiva si a cauzelor civile avand ca obiect masurile de protectie privind plasamentul minorilor. Protestul judecatorilor in aceasta forma va continua pana la solutionarea tuturor revendicarilor solicitate de catre Adunarile Generale ale Judecatorilor si insusite de catre Consiliul Superior al Magistraturii." Zoita Frangu, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Constanta