Mulţi agenţi economici nu au înţeles nici până la acest moment că trebuie să intre în legalitate şi, în ciuda riscurilor la care se expun, ei tot angajează salariaţi fără forme legale. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat luna aceasta numeroase verificări în rândul operatorilor economici. Cu această ocazie, au fost depistate 57 persoane muncind la negru, iar în cazul a doi patroni a fost întocmit dosar penal. Ei au fost prinşi de inspectorii de muncă în timpul celor 304 controale, care s-au finalizat cu aplicarea a 77 de sancţiuni, din care 65 amenzi în valoare de 462.800 lei. Pentru muncitorii descoperiţi fără forme legale de angajare, patronii au fost amendaţi cu suma de 390.000 lei. La prima firmă care s-a ales cu dosar penal au fost găsite zece persoane care munceau, deşi nu aveau încheiate contracte de muncă, iar la a doua alte şapte persoane. Pentru că patronii aveau mai mult de cinci salariaţi la negru, ei riscă acum pedeapsa cu închisoarea.
Taxe prea mari
Mulţi dintre administratorii de firme spun că taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească la stat sunt prea mari şi nu şi le pot permite. ”Ce să fac? Ne omoară cu taxele. Dacă le dau toţi banii pe carte de muncă nu mai rămân cu nimic. E mai bine aşa, au şi oamenii un loc de muncă, am şi eu un profit mic”, spune patronul unei vulcanizări, care le-a făcut contracte de muncă angajaţilor, dar pe mai puţine ore decât muncesc în realitate.
Verificările vor continua
Pentru că munca la negru este practicată de foarte mulţi patroni, verificările celor de la ITM vor continua şi în perioada următoare. Acţiunile sunt organizate cu scopul de a reduce munca nedeclarată. Până acum, în urma controalelor au fost depistaţi nu numai salariaţi fără forme legale de angajare, dar au fost constatate numeroase deficienţe atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Verificările vor avea ca scopuri securitatea şi sănătatea salariaţilor, dar şi respectarea prevederilor legale din legislaţia muncii.