» Nici daca si-ar vinde toate activele, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani nu ar putea sa acopere datoriile catre bugetul consolidat al statului. Oricum, CNH se afla in administrare speciala, masura instituita de Executiv tocmai pentru a o pune la adapost de executarea silita.
Datoriile inregistrate de compania Nationala a Huilei Petrosani au atins deja suma istorica de patru miliarde de lei noi, ceea ce o claseaza pe primul loc in topul datornicilor. Inca din 2002, activele Companiei se afla sub sechestru asigurator, insa bunurile ei nu pot fi scoase la vanzare, pentru ca se afla in administrare speciala de la sfarsitul anului 2008. Conducerea CNH recunoaste ca aceasta a fost o masura de protectie. „Administrarea speciala a fost instituita ca sa nu treaca ANAF si AVAS la executarea silita a Companiei”, a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH Petrosani. Doar cateva imobile sunt propuse spre vanzare de catre conducerea Companiei si administratorul special, unele in contul unor datorii. Astfel, la Tebea, CNH va ceda catre primaria din localitate unele cladiri, in contul sumelor restante la bugetul de stat, insa sumele acoperite sunt mici.
„Nu sunt sume substantiale si vanzarea unor active nu este o solutie de stingerea datoriilor, care se cifreaza la patru miliarde de lei. Sechestrul instituit este pe un sfert din aceasta suma”, a mai precizat Jujan. In aceste conditii, singura solutie pentru redresarea mineritului si continuarea activitatii extractive este stergerea acestor datorii istorice, care poate fi facuta de catre Executiv. Numai ca, pana acum, autoritatile mai mult au vorbit decat au actionat in acest sens. „Programul de stergere a datoriilor a fost reglementat pana acum prin trei ordonante de guvern, dar care nu au putut fi aplicate. Ultima a fost Ordonanta 128/ 28.12.2006, care avea un termen de aplicare de trei zile, pana la aderarea la Uniunea Europeana. In acea ordonanta erau trecute 34 de societati, dar numai trei s-au putut inscrie in termene”, a explicat directorul general al CNH.
De acum inainte, stergerea datoriilor trebuie aprobata si de Comisia Europeana, deoarece aceasta masura ar reprezenta ajutor de stat. Numai ca aceste datorii reprezinta chiar principala problema pentru care, in situatia actuala, Compania nu poate fi inclusa intr-una din companiile energetice nationale. Creantele nu pot fi lasate in urma, prin constituirea unei alte societati, curate de datorii, asa cum a lasat sa se inteleaga Ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru ca suma totala este impartita pe fiecare subunitate extractiva. Directorul Jujan este optimist si crede ca ceea ce autoritatile nu au facut in ultimii ani vor rezolva in 2010. „Am intocmit documentatia pentru Directia Piata Interna din Ministerul Economiei inca din 2009, iar in acest document explicam modul in care s-a ajuns la aceste datorii si din ce se compun. Dupa validarea comisarilor europeni, problema va fi discutata si la Uniunea Europeana”, a adaugat directorul CNH.