5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Dalmatienii" energiei din Gorj merg mana in mana pentru Parlament

„Dalmatienii” energiei din Gorj merg mana in mana pentru Parlament

» Candidatii minerilor din Gorj sunt baietii destepti din energie. Mai toti au afaceri cu statul in zona ortacilor, sunt directori sau fosti directori ai minelor, lideri de sindicat, oameni ai lui Marin Condescu (presedintele sindicatelor miniere din Oltenia).

» Ei s-au raspandit in toate partidele, dar sunt prinsi in relatii de afaceri. Nu conteaza formatiunea politica in care activeaza, ci interesul este sa intre in Parlament pentru a-si intari influentele in zona si a-si proteja afacerile. Multi sunt prinsi si in relatii de rudenie, lasandu-si afacerile pe mana finilor, nasilor sau a copiilor.

» Printre personajele cunoscute pe plan politic, dar si pe cel al afacerilor, care concureaza in colegiile din Gorj sunt Mugurel Surupaceanu, Toni Grebla, Victor Ponta, Dan Ilie Morega, Iriza Scarlat, Nicolae Mischie.

Un personaj important in aceasta ecuatie este Marin Condescu, liderul minerilor din Oltenia, presedintele clubului Pandurii Targu Jiu, dar si posesorul unui dosar penal la DNA, pe motiv de caz de coruptie.  Acesta si-a pus oameni ai sai pe listele PSD, PD-L si PNL, multi dintre ei fiind trecuti pe lista dalmatienilor (cea a candidatilor patati).  Condescu il sprijina  pe Toni Grebla de la PSD, in PD-L i-a impus pe liste pe doi subordonati ai sai, sindicalistii Ion Ruset si Militaru Constantin Severus. Special de la Bucuresti, liderul minerilor l-a adus intr-un colegiu din Gorj si l-a trecut pe listele democrat-liberalilor  pe unul dintre baronii energiei, Cornel Visoianu. La liberali, Condescu il sustine pe Vasile Cretan, un fost director de mina. Toni Grebla, fost prefect de Gorj in guvernarea Nastase, a devenit directorul patronatului Energiei (Patromin) din cadrul Ministerului Economiei,  urmarit penal in 2004  pentru abuz in serviciu.

 

Acum, afacerile sale, in special cele din zona energiei si care au legatura cu zona miniera, sunt conduse de un fin al sau, Barcina Constantin, cunoscut in regiune drept un campion al dosarelor penale. Insa, potrivit unor surse din zona, Barcina nu ar mai sta foarte bine la capitolul avere, multe dintre firme  intrand in faliment din cauza datoriilor la stat. Grebla este asociat si cu candidatul PNL Hunedoara pentru Senat Alin Simota. Cei doi detin actiuni la Utilenergetica, cu sediul in Voluntari (Ilfov), dar care deruleaza afaceri in zona miniera. Simota deruleaza afaceri profitabile cu Compania Nationala a Huilei Petrosani.

Locotenentii lui Condescu
In tabara PD-L, locotenentii lui Condescu, Militaru Constantin si Ion Ruset, candideaza in colegiile 1 pentru Senat si, respectiv, colegiul 4 Camera Deputatilor. Militaru este prim-vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor din Oltenia, iar Ruset – vicepresedintele aceluiasi sindicat.
Potrivit surselor noastre, Condescu l-ar fi trecut pe listele PD-L pe Ruset pentru a-i inchide gura, din cauza unui conflict legat de competitia pentru sefia sindicatului minerilor. Ruset a fost cercetat penal in dosarul stramutatilor (in care Mischie a fost condamnat), sediul uneia dintre firmele sale fiind renovat de omul de afaceri Clement Mocanu, care s-a autodenuntat pentru dare de mita. Ion Ruset este si managerul clubului sportiv ASC Minerul Matasari, unde Complexul Energetic Rovinari detine 82% din actiuni.

 

El a adus clubul in stare de faliment, din cauza unei datorii de 10 miliarde lei vechi la stat. Desi este considerat un sindicalist foarte bogat, declaratia sa de avere este foarte "subtire". Un alt candidat al PD-L sustinut de Condescu este Cornel Visoianu. Acesta ar fi ajuns candidat in Gorj, potrivit unor surse din PD-L, la interventia personala a liderului de sindicat. Visoianu este cunoscut in cercul baietilor destepti care fac afaceri cu energia. Cum a ajuns Condescu sa-l sustina pe Visoianu? Este o ecuatie foarte simpla, dar foarte eficienta: Visoianu este manager general la Energy Consult, o firma a lui Bogdan Buzaianu, patronul de la Energy Holding, personaj cunoscut si sub denumirea de "Baronul energiei". Iar Energy Holding sponsorizeaza cu o jumatate de milion de euro pe an echipa de fotbal Pandurii Targu Jiu, al carei presedinte este Condescu. Interesant este faptul ca Visoianu si Buzaianu au sponsorizat in 2004 campania electorala a PNL Prahova, sustinandu-l pe Dinu Patriciu.

La liberali, Condescu il sprijina intr-un colegiu de Camera Deputatilor pe Vasile Cretan, un fost director de mina din zona Motru.

Zona de influenta a lui Ponta

Un alt cerc de influenta in zona candidatilor din Gorj se desfasoara in jurul candidatului PSD pentru colegiul 6 Camera Deputatilor Victor Ponta. Acesta a devenit, in 2006, in asociere cu firma de avocatura sova&Asociatii, consultant juridic al Complexului energetic Rovinari. Contractul derulat cu acest complex este in valoare de 10 miliarde lei vechi pe an, partea lui Ponta fiind de 2,5 miliarde lei. Aceste informatii au fost dezvaluite de presedintele PD-L Gorj, Ionel Mantog. Firma de avocatura se ocupa de problemele juridice al CE Rovinari, desi societatea are deja juristi angajati. Potrivit unor surse din PD-L Gorj, firma de avocatura a pierdut un proces al directiei de conducere Rovinari in fata salariatilor, prin care conducerea a fost obligata sa plateasca 8 miliarde de lei.

 

De asemenea, firma lui sova si Ponta mai deruleaza un contract si cu Complexul Energetic Turceni. Ponta se afla in relatii excelente cu directorul de la Rovinari, Laurentiu Ciurel, care este un bun prieten cu Dan Ilie Morega, presedinte PNL Gorj si candidat in colegiul 1 pentru Camera Deputatilor. De altfel, Ciurel ar fi, dupa cum ne-au declarat sursele noastre, unul dintre sponsorii lui Morega. Ponta si Morega s-ar fi inteles ca in campania electorala sa nu se atace reciproc. De asemenea, Ponta se afla in noncombat cu candidatul PD-L Romanescu, deoarece unchiul acestuia, Genu Caruntu, este in consiliul de administratie al CA Turceni. Pentru a putea candida in Gorj, unde isi deruleaza afacerile, Ponta si-a facut resedinta de domiciliu la Baia de Fier, desi el s-a nascut la Bucuresti si a facut facultatea in Capitala. In Bucuresti detine doua apartamente.

Partidele si-au impartit afaceristii din energie
Alte personaje controversate din zona afacerilor cu energie au impanzit listele candidatilor pe la mai toate partidele. Pe listele PNL candideaza  la Senat Nicolae Bercea, fost director al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, demascat ca fost colaborator al Securitatii. Cat timp a fost in fruntea SNLO, a derulat afaceri in zona energiei. La PSD este mare inghesuiala de personaje controversate. Senatorul Florescu candideaza pe zona Motru si Turceni. Fiul sau are firma de energie, asigurand consultanta in acest domeniu si avand relatii privilegiate cu minele din zona. Ion Valceanu, candidat la Camera Deputatilor, este fost subprefect social-democrat, cunoscut drept un prosper om de afaceri cu complexurile energetice Motru si Turceni, carora le furnizeaza utilaje miniere. Iriza Scarlat, fost deputat, actualmente deruleaza contracte tot in zona mineritului.

 

Din partea PC candideaza senatorul Ion Florescu, fost peremist, fost lider de sindicat al minerilor. Fiul lui Petrescu este angajat al unei mine din Motru, condus de Marian Urucu, cel din urma ocupand si functia de consilier local PRM.
De la PD-L candideaza Cosmin Popescu, presedinte interimar PD-L, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, fost director al SNLO, trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Mugurel Surupaceanu, fost prefect, un apropiat al lui Nicolae Mischie, l-a ajutat in cele din urma pe Victor Ponta sa-l debarce din fruntea PSD tocmai pe… Mischie.
Un alt candidat cu relatii la toate nivelurile cu afaceristii din energie este presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Acesta este urmarit penal in doua dosare penale. Morega s-a plimbat pe la mai toate partidele politice, pornind de la PCR si ajungand la PNL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă