17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDaca (sau "If", daca preferati)

Daca (sau „If”, daca preferati)

Daca Statele Unite ale Americii ar fi fost populate numai de romani, de la inceputul inceputurilor, oare in cate secole s-ar fi construit formidabila retea de autostrazi care brazdeaza aceasta tara?
Daca Germania ar fi fost populata numai de romani, tot de la inceputul inceputurilor, oare in cate secole s-ar fi construit formidabila retea de autostrazi care brazdeaza si aceasta tara?
Daca toata Europa ar fi fost populata numai de romani, oare in cat timp civilizatia ei ar fi ajuns la stadiul la care este in prezent?
Daca toata lumea ar fi fost populata numai de romani, oare ar fi ajuns ea la nivelul de azi?
Poate ca totusi, populata numai de concetatenii nostri, lumea ar mai fi avut inca azi multe sanse, pentru ca industria ei firava nu ar fi putut distruge cat a distrus industria in plin avant a lumii capitaliste, ca sa nu mai vorbesc de aceea, in si mai plin avant acum cateva decenii, a lagarului socialist.

Dar Dumnezeu a vrut ca lumea sa fie pestrita, sa coabiteze pe acest glob pamantesc si romani, si germani, si britanici, si francezi, si atatea alte natii, inclusiv cele disparute deja, inclusiv cele care vor mai disparea in viitorul previzibil. Noi insa ne vedem de drum ca si cum nimic nu s-ar intampla pe la altii. si, vorba lui Setila din frumosul basm "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga: "Din mancare si bautura, las’ daca ne-a intrece cineva; numai la treaba nu ne prea punem cu toti nebunii".
Daca domnisoara EBA, cum gratios i se zice prin presa romaneasca, le-ar spune britanicilor sau germanilor ca ea si fiul nu stiu cui au avut "conceptia lui Romeo si Julieta", ceea ce nu stim ce poate insemna, caci sunt amandoi, pesemne, teferi, si dupa asta ar candida pentru orice acolo, cam cate voturi ar avea?

Daca noi n-am fi noi, ci ei, oare pe unde ar trece multele autostrazi si drumuri moderne pe-aici, prin Romania? Intrebare fara raspuns, ca si celelalte, de altfel, pentru ca noi nu suntem ei, iar ei nu sunt la noi decat, asa, ca Bechtel care, zice-se, face treaba buna in alta parte, dar la noi se naclaieste in mocirla nationala, ca, deh, oameni sunt si ei, si-apoi nu lucreaza ei aici tot cu romani?
Dar nici istoria, nici geopolitica nu se scriu si, mai ales, nu se creeaza cu "daca". "Daca" e din alta parte a discursului, ipoteticul in istorie si in geopolitica e exclus.
Totusi: daca toti ministrii Justitiei postrevolutionari ar fi fost ca dna Monica Macovei, in cat timp am fi scapat de coruptie in Romania? Daca toti ministrii… dar s-o lasam moarta, acestia suntem, acestia ne sunt ministrii. Singura posibilitate de a le demonstra ca stim cate parale fac toti ar fi sa nu ne mai prezentam la nici o sesiune de alegeri viitoare, fie ea pentru PE, fie pentru primarii si consilii judetene, fie pentru Parlament, fie pentru Presedintie, nu in proportia de duminica trecuta, ci deloc. Dar asa ceva nu se poate.

 

Totusi, cat de spectaculos ar fi sa se anunte, ar fi si un scoop de presa, prezenta zero la alegeri. Prea frumos ca sa poata fi adevarat. Ar fi cea mai spectaculoasa revolutie pasnica din lume, nu de catifea, la alea se iese totusi in strada, se mai striga cate o lozinca. si oare ce-ar face politicienii romani, vazandu-se fara nici un vot, cu procent zero de participare? Ar continua ca inainte?

Cum si-ar mai imparti ei asa-zisul cascaval al puterii? Frateste sau dumnezeieste. Ca Dumnezeu ne-a facut pe unii romani, pe altii nemti sau englezi, adica ne-a dat inegal si ne-a lasat asa, inegali, pana la sfarsitul zilelor acestui Pamant. Cat despre americani, desi atat de credinciosi, nu pot spune ca i-a lasat Dumnezeu, nu, ei s-au facut singuri, dupa ce fusesera toti ba englezi, ba germani, ba spanioli, ba chiar romani si alte nationalitati lasate de Dumnezeu pe Pamant.
Daca nu as fi vazut niciodata o autostrada din America, daca nu as fi vazut niciodata o autostrada din Germania sau una din Franta sau una din Italia, poate ca as fi crezut si eu, ca altii, ca asa merg lucrarile, cu cate un kilometru, doi pe an… Vezi, de aia ne tineau bolsevicii in tarc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă