Invitatia lansata de presedintele rus Vladimir Putin liderilor Hamas de a pofti in vizita la Moscova reprezinta un „scandal international” si un adevarat „cutit infipt” in spatele Israelului, a declarat, socat, ministrul israelian al Educatiei, Meir Sheetrit. Liderul de la Kremlin a reusit din nou sa surprinda o lume intreaga prin invitatia lansata joi gruparii radical-islamiste Hamas, care – dixit Putin – a venit la putere dupa alegeri democratice si in consecinta „trebuie respectata alegerea facuta de poporul palestinian”. Astfel, presedintele Rusiei a mai subliniat o data ceea ce oricum se stia – anume ca Hamas nu reprezinta, in ochii sai, o organizatie terorista!
Opinia publica din Israel era, ieri, in totala fierbere. Cotidianul Yediot Aharonot punea punctul pe „i”: „Presedintele Putin a scuipat drept in fata Israelului”. Tel Aviv-ul a deplans „profunda fatarnicie” a Kremlinului de aplicare a unor „standarde duble” fata de teroristi. „In atentatele comise de Hamas au murit peste 550 de cetateni israelieni, inclusiv israelieni proveniti din Rusia, si nu intelegem cu ce se deosebeste o explozie produsa la Ierusalim de un atac terorist la Moscova.” Multi analisti sunt de parere ca initiativa unilaterala a rusilor era gandita sa plaseze Kremlinul in postura „eroului pacifist”, demonstrand eficienta diplomatiei moscovite in calitatea ei de supereficient mediator in reglementarea situatiei din Orientul Mijlociu. Daca aceasta va fi fost logica putiniana, atunci „ursul sovietic” tot urs a ramas, deoarece liderul de la Kremlin a uitat de pozitia oficiala a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din ONU, SUA, UE si… Rusia. De comun acord, pe 30 ianuarie Cvartetul decidea sa puna trei conditii fata de Hamas inainte de a initia vreun contact diplomatic cu radical-islamistii palestinieni – recunoasterea statului Israel, incetarea violentelor si respectarea „Foii de parcurs” (planul de pace international pentru Orientul Mijlociu). Iar pana in prezent nici una din aceste conditii nu a fost indeplinita! Cum era de asteptat, „porumbelul” putinian a dat imediat apa la moara liderilor Hamas. „Cerem UE sa-si modifice pozitia (…) Pentru America si Occident este de cel mai mare interes sa trateze cu o miscare victorioasa”, a declarat seful politic al Hamas, Khaled Meshaal.
Nici reactia Washingtonului nu a intarziat. Fara a formula un protest deschis al administratiei de la Washington fata de invitatia Moscovei, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a anuntat ca SUA au „cerut clarificari rusilor cu privire la intentiile lor exacte” si „proiectele lor”. McCormack a reamintit Rusiei ca trebuie sa respecte pozitia Cvartetului in legatura cu pacea in Orientul Mijlociu si ca Statele Unite, alaturi de ONU si UE, se asteapta „ca Rusia sa emita acelasi mesaj”. In ceea ce priveste diplomatia americana, „in mod cert nu intentionam sa avem contacte cu o organizatie terorista”, a conchis oficialul.
In randurile analistilor rusi, declaratia lui Putin a provocat pesimism si ingrijorare crescanda. Cunoscutul politolog rus de la Fundatia moscovita Heritage, Evgheni Volk, a tras semnalul de alarma: „Moscova sustine Hamas, sustine Iranul, vanzarea de arme catre Siria, flirteaza cu Coreea de Nord si Cuba – politica externa rusa revine la cea a URSS”.