Mai multe primarii din judetul Bistrita-Nasaud au incalcat legislatia fiscala anul trecut. Aceasta informatie reiese dintr-un raport al Curtii de Conturi, dat duminica publicitatii. Conform documentului, spre exemplu, dascalii care predau in localitatea Rodna si care isi primesc salariile prin intermediul autoritatilor locale au primit fiecare sporuri de peste 2 milioane de lei vechi atat in 2005, cat si in 2006, contrar prevederilor legale privind statutul personalului didactic.
Curtea de Conturi a mai stabilit ca, la scolile din comuna Sant, drepturile salariale nu au fost calculate in conformitate cu ordonanta privind cresterile acestor sume, acordate personalului contractual in 2005. Mai precis s-au platit salarii necuvenite in valoare de circa 17 milioane de lei vechi la un numar de 6 angajati.
La Primaria Sintereag, Curtea de Conturi a descoperit ca autoritatile locale au contractat lucrari de reparatii curente la cladiri pentru care, prin documentatia tehnica, nu a fost prevazut deviz privind organizarea de santier. In consecinta, echipa de control a constatat ca platile efectuate pentru lucrarile respective, in valoare de peste 100 de milioane de lei vechi, au cuprins si sume pentru organizarea de santier, calculata in proportie de 3 la suta, cu toate ca pentru acestea nu existau documente justificative. Prejudiciul total a fost calculat la peste 110 milioane de lei vechi. In timpul controlului de audit, suma a fost recuperata integral.
Cu ocazia verificarilor facute de Curtea de Conturi s-au mai stabilit obligatii de plata la impozitul pe cladiri mai mici cu 7 milioane de lei vechi, incalcandu-se, astfel, Legea Codului Fiscal. Autoritatile din Sintereag au calculat, insa, dobanzi si penalitati de intarziere de 8,5 milioane de lei vechi, iar suma a fost in totalitate incasata la bugetul local.
Totodata, odata cu verificarea listelor de inventar intocmite cu prilejul inventarierii generale a patrimoniului, s-a evidentiat faptul ca Primaria, desi detinea in proprietate terenuri cu diverse destinatii, acestea nu au fost inventariate, inregistrate in evidenta contabila tehnico-operativa a institutiei si nu se regaseau nici in Registrul de evidenta a mijloacelor fixe. Drept urmare, s-a dispus inventarierea si inregistrarea in patrimoniul administratiei locale a tuturor bunurilor care apartin domeniului public al comunei.