Magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis, marţi, citarea , la termenul de 9 decembrie, Agenția Domeniilor Statului (ADS), în procesul în care Dan Voiculescu cere anularea pedepsei de zece ani de închisoare,informează Mediafax.
Instanţa a admis astfel propunerea făcută de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la şedinţa de judecată, care a arătat că dezbaterea în cazul contestaţiilor în anulare se face cu citarea părţilor. Procurorul a arătat că procedura nu este legal îndeplinită, întrucât în acest caz a fost citat doar Dan Voiculescu, nu şi ADS, care este partea civilă.
"Dezbaterea se face cu citarea părţilor. Nu putem vorbi de obligaţia de a fi prezent, este obligatorie însă citarea părţii adverse, care este statul, reprezentat de Agenţia Domeniilor Statului, şi care este parte civilă în proces", a spus procurorul.
La rândul său, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut că această cerere ar trebui respinsă, întrucât constestaţia în anulare se face doar cu citarea părţii interesate, care în acest caz este clientul său.
Mateuţ a mai cerut să fie ascultate înregistrările şedinţelor de judecată, din care ar reieşi "atitudinea, comportamentul şi conduita ostile" ale judecătorilor care au soluţionat dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis amânarea cauzei şi citarea ADS, dar şi a lui Dan Voiculescu la următorul termen de judecată, stabilit pentru 9 decembrie.
Tot atunci vor fi discutate şi probele propuse de avocatul lui Dan Voiculescu.
La termenul de marţi a fost citat şi Dan Voiculescu, însă acesta a făcut o cerere prin care a solicitat să nu fie adus la instanţă.
În 15 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu judecarea cererii lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de zece ani de închisoare, formulată de avocaţii acestuia în 18 august.
În dosarul privatizării ICA, în 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.
În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.
Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.