Cumpararea de pleduri si pilote groase nu este suficienta pentru a avea confort termic in interiorul locuintei. Pe langa achizitionarea lor, curatarea caloriferelor reprezinta o conditie esentiala pentru ca acestea sa degaje mai multa caldura.
Multe persoane se confrunta cu temperaturi mici in apartamente pe timpul iernii. Una dintre cauze este generata de caloriferele vechi, care se incalzesc doar partial. Desigur, la baza acestei probleme poate sta si faptul ca acestea nu au fost curatate inainte de sosirea iernii.
Indiferent de materialul din care sunt realizate, caloriferele trebuie spalate o data pe an. In caz contrar, vor degaja mai putina caldura. Cel mai bine e ca aceasta actiune sa fie realizata de un instalator. Disconfortul creat de desfacerea si spalarea acestora este mic, insa avantajele sunt remarcabile.
Caloriferele se spala de preferat toamna, la cada sau in exteriorul casei/blocului. Desi se mai practica, nu se recomanda spalarea cu soda caustica, ci doar cu apa sau solutii speciale de curatare. Caloriferele din fonta au depuneri mai mari si se spala mai des decat cele din aluminiu sau otel. Acestea din urma nu necesita spalare anuala daca sunt mai noi. La caloriferele din fontă care sunt grele este necesară o atenţie sporită la demontare pentru a nu se rupe ţeava de legătură care, în acest caz ar trebui înlocuită.
Instalatorul sau mesterul care executa actiunea trebuie sa aiba instrumentele necesare si pompa cu ajutorul careia se introduc jeturi de apa sub presiune. In general, modalitatea de curatare este urmatoarea: se scoate apa din instalaţie, caloriferul se demonteaza de pe pozitie, se pune in cada de baie, se curata mecanic cu ajutorul unor instrumente, apoi se spala cu furtunul cu apa sub presiune. Dupa ce s-a efectuat procesul de curatare este indicat sa se inchida robinetii deoarece cand se fac probele de toamna poate ajunge apa murdara in ele.
Costuri
Pretul se stabileste in functie de materialul din care este realizat caloriferul si nu in functie de numarul de elementi. Datorita greutatii, caloriferele din fonta se spala mai greu si presupun costuri mai mari. In general, costurile pornesc de la 50 de lei.
Atentie!
– Cand nu sunt spalate, caloriferele degaja mai putina caldura. Pe langa asta, se pot infunda si coloanele.
– Curatarea cu substante corozive duce la deteriorarea suprafetelor de etansare si poate crea o serie de neplaceri.
– Caloriferul se poate curata si de pe pozitie, prin urmare nu este obligatorie demontarea completa a acestuia.
Bine de stiut!
Curatarea caloriferelor constituie cea mai buna varianta pentru a imbunatati confortul termic cu costuri minime. O spalare corespunzatoare a depunerilor vechi (mai ales daca sunt de ani de zile) creste eficienta transferului termic cu peste 30%.