Un tânăr de 15 ani a fost dat afară de la ore şi pedepsit pentru simplul fapt că a refuzat să-şi radă barba din motive medicale. Harrison Cerami nu se poate rade în mod regulat din cauza unor probleme dermatologice.
În ciuda acestui fapt, directorul şcolii din Clitheroe, Marea Britanie, nu a fost prea înţelegător, cu toate că mama băiatului a contestat reacţia cadrului didactic invocând cazul băieţilor constrânşi de religie să poarte barbă, relatează Daily Mail.
„Harry a ajuns la pubertate şi este un tânăr care începe să arate ca un bărbat. Cu alte cuvinte, este pedepsit pentru că se maturizează,” a declarat mama băiatului, Kerry Cerami. „Ar trebui să se bărbierească în fiecare zi şi asta i-ar face multe probleme, pentru că are probleme cu pielea.”
Ca pedeapsă pentru îndrăzneala de a purta barbă (care nu este, de fapt, decât un strat de puf), tânărul a fost pus în „izolare”: a trebuit să stea închis o zi întreagă într-o cameră mică. Atât mama, cât şi fiul, cred că aceasta a fost o exagerare din partea conducerii şcolii.
Directorul şcolii a spus că Harry trebuie să obţină o adeverinţă de la medic prin care să dovedească faptul că într-adevăr are o problemă medicală care nu îi permite să se bărbierească.
Regulamentul şcolar nu menţionează nimic despre bărbi, dar spune că „părul trebuie să fie îngrijit, curat şi trebuie să fie evitate culorile şi stilurile extreme.” Directorul crede că un aspect exterior îngrijit până în cele mai mici detalii aduce prestigiu şcolii şi ridică standardele şi aşteptările elevilor. „De cele mai multe ori, lucrurile mărunte sunt cele care fac impresie: machiajul, accesoriile, părul… Pentru elevii care contravin standardelor aspectului şcolar, vom aplica sancţiuni şi pedepse.”
Barba, o problemă şi în România
Întrebarea celor care se opun este cu ce pare mai nearanjat un elev cu păr facial decât unul fără, atât timp cât acesta este la fel de îngrijit precum podoaba capilară?
În România, majoritatea şcolilor au în regulament un pasaj dedicat părului facial, care nu este tolerat. Un liceu din Braşov menţionează: „Ţinuta elevilor va fi îngrijită şi decentă. Se interzice accesul în şcoală elevilor: cu părul vopsit, băieţi cu părul netuns sau cu barbă, fetelor machiate, cu podoabe stridente sau cu piercing-uri.”
În regulamentul unui colegiu tehnic din Bucureşti apare menţiunea: „Este interzis băieţilor să poarte barbă, cioc, orice fel de bijuterii, cercei, biluţe etc. în nas, sprânceană, buze etc.” Sancţiunea pentru această încălcare a regulamentului este scăderea notei la purtare cu două puncte şi cu încă două puncte pentru abateri repetate.
Cu alte cuvinte, se aplică sancţiuni pentru nişte lucruri naturale, care nu ţin de aspect mai mult decât de dezvoltarea normală a adolescentului şi care nu aduc nimănui o ofensă atât de mare încât să trebuiască interzise. Cert, o barbă neîngrijită este neplăcută la vedere, la fel cum părul nepieptănat şi îngălat cu fixativ al unei fete este neplăcut la vedere, şi totuşi nu le cerem fetelor să se radă pe cap.
De asemenea, problema ar putea fi privită ca o discriminare, de data aceasta la adresa celor cărora religia nu le impune să poarte barbă sau părul lung. Dacă regulamentul de ordine interioară al unei şcoli se aplică tuturor elevilor, atunci conducerea şcolii ar trebui să promoveze egalitatea: fie să facă ceva în privinţa celor constrânşi de religie în acest sens, fie să le permită celorlalţi să poarte barbă.