Universitatea Babeș-Bolyai organizează competiții școlare, asemănătoare cu olimpiadele, care au drept premiu admiterea la una dintre cele mai prestigioase facultăți din Europa Centrală.
Cea mai mare și mai veche universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai, a creat o strategie inedită pentru a-i atrage pe cei mai buni elevi și pentru a-și asigura viitori studenți de valoare. Facultățile clujene au fost încurajate să organizeze competiții școlare, după modelul olimpiadelor, al căror premiu este reprezentat de admiterea la facultăți.
Astfel de concursuri au fost organizate sau sunt în curs de desfășurare la cele mai multe dintre facultăți.
Una dintre cele mai de succes astfel de competiții este cea organizată de Facultatea de Matematică-Informatică. Peste 1.500 de candidaţi s-au înscris, în perioada 3-20 aprilie, la cea de-a treia ediţie a concursului Mate-Info UBB. Examinarea va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 9.00, în Clădirea Centrală a Universității Babeș-Bolyai.
„Ne bucurăm că, an de an, creşte interesul elevilor pentru concursul Mate-Info UBB. În acest an, peste 1.500 de elevi din toată ţara s-au înscris la concurs, înregistrând astfel cel mai mare număr de candidaţi din ultimii trei ani. Aceasta dovedeşte prestigiul de care se bucură în ţară Universitatea Babeș-Bolyai, în general, şi Facultatea de Matematică şi Informatică, în particular, dar şi atractivitatea pe care o carieră în Matematică şi Informatică o induce tinerilor din România“, a declarat prof. univ. dr. Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universității Babeș-Bolyai.
„Prin organizarea concursului Mate-Info UBB, Facultatea de Matematică şi Informatică vine în întâmpinarea elevilor de liceu de clasa a XI-a şi a XII-a care doresc să urmeze cursurile acestei facultăţi, oferindu-le şansa (timpurie) de obţinere a unui loc în clasamentul final al concursului de admitere. Primii șase elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune (având media de concurs cel puţin 9.00) vor fi admişi direct la Facultatea de Matematică şi Informatică cu media de admitere 10. Pentru rezultate deosebite, cele mai bune trei lucrări ale fiecărei secţiuni ale elevilor de clasa a XI-a vor fi răsplătite cu trei premii speciale. Cei care nu s-au clasat în primii șase elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune, iar nota obţinută la acest concurs este minimum 6 pot opta pentru înlocuirea notei pentru proba scrisă a concursului de admitere la Facultatea de Matematică şi Informatică din sesiunea iulie 2015“, spun organizatorii.
Tematica acestui concurs este, în esenţă, tematica examenului de Matematică/Informatică de la bacalaureatul din anul curent, iar la concurs se pot înscrie toţi cei pasionaţi de matematică sau informatică.
Cea mai bună facultate din România
Pentru tinerii de liceu din România, oportunitatea de a studia la Facultatea de Matematică și Informatică este una deosebită. Potrivit clasificărilor internaționale, este vorba de cea mai bună facultate din România. Este singura facultate de Matematică și Informatică din România aflată în topul celor mai bune din întreaga lume. Facultatea are linii de studiu în limbile engleză și germană, lansate cu ajutorul unor companii private. În special studenții de la secția de Informatică primesc oferte de angajare încă din timpul studiilor. La Cluj, cererea de forță de muncă în domeniul IT este mult mai mare decât disponibilul.