17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCum şi-a distrus creierul jucând fotbal

Cum şi-a distrus creierul jucând fotbal

Creierul unui jucător de fotbal american care s-a sinucis i-a şocat pe cercetătorii din Boston. Medicii au descoperit, examinându-i creierul, că acesta s-a îmbolnăvit tocmai pentru că a jucat fotbal american, scriu jurnaliştii de la The Guardian.

Boala l-a determinat pe jucătorul de top din Liga Naţională americană să-şi ia viaţa, fără să ştie însă că trăia pierzându-şi memoria. Medicii au decis: dementia pugilistică a dus la moartea fotbalistul Dave Duerson, o boală a creierului prezentă la practicanţii sporturilor de contact, similară cu Alzheimer.

Două luni a durat studierea creierului lui Dave, pus pe bucăţi sub microscop pentru verdictul corect. La disecţie, specialiştii în encefalopatie traumatică au observat trei găuri adânci în creierul lui Duerson, ceea ce înseamnă că ventriculele organului erau întrerupte şi, implicit, circulaţia sângelui în creier era îngreunată. În plus, creierul prea mic pentru un adult şi forma de ananas a acestuia au uimit cercetătorii. Ei au mai descoperit că fotbalistul se afla în ultima fază a bolii şi că vorbea şi mergea greu, „dacă a mai putut totuşi să meargă”, a declarat unul dintre medici. „Fără să pară melodramatic, am ţinut în mână preţul pe care l-a plătit ca să fie un fotbalist profesionist în vârful jocului său”, a adăugat acelaşi medic.

Fotbalistul avea 50 de ani când s-a sinucis în apartamentul său din Florida, pe 17 februarie 2011. Înainte de faptă, Dave Duerson i-a cerut soţiei în scris să-i doneze creierul pentru studiu centrului de colectare a creierelor sportivilor al Ligii Naţionale de Fotbal American (NFL), în care americanul a jucat. După ce s-a retras din fotbal în 1993, Duerson s-a apucat de afaceri cu soţia sa, Alicia. Peste zece ani, jucătorul care şi-a înscris numele în topul ligii intrase deja într-un dezechilibru psihic. „Începuse să-şi piardă abilitatea de a funcţiona, să gândească lucrurile clar”, a spus soţia lui Dave.
Afacerile familiei aflate în cădere au îngreunat starea de boală a lui Dave, care se văita frecvent de dureri de cap, trecând rapid de la fericire la furie.

Aflarea diagnosticului a făcut-o pe soţia fotbalistului să declare că este confortabil acum să le spună copiilor că tatăl lor nu s-a sinucis, ci a fost bolnav.

Încă din copilărie, americanul era un exemplu pentru echipele de baschet şi baseball împotriva cărora a jucat, însă Dave Duerson a hotărât, ca de la opt ani, să lovească mingea cu piciorul. A pus mâna pe Super Bowl, a fost numit Omul Anului al Ligii Naţionale de Fotbal American în 1987 şi Umanitarul aceleaşi ligii în anul următor. De-a lungul drumului din cariera sa în fotbalul american, Dave a marcat multe premii înainte să se descalţe definitiv de ghete.

Cele mai citite

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă