Dupa ce a dat mana cu pensionarii prezenti sambata si duminica in Cismigiu si Herastrau, nu cred ca Cristian Diaconescu va mai calca prea curand prin cele doua parcuri bucurestene. Mult timp de acum incolo, candidatul social-democrat isi va aduce aminte de indemnul "Plecati acum din partidul asta si iesiti primar!", adresat de un cetatean nemultumit ca PSD "a furat tara 17 ani". Fostul ministru al Justitiei, vizibil stanjenit de ce i-a fost dat sa vada si sa auda, regreta probabil faptul ca a acceptat sa iasa in strada impreuna cu Mircea Geoana, politicianul care, cu opt ani in urma, pe vremea cand concura, la randu-i, pentru functia de primar general, se ruga de muncitorii de la Semanatoarea sa nu fuga de el daca il intalnesc prin fabrica. si-a adus aminte de chemarea "Nu fugiti, sunt eu, Geoana!" in momentul in care seful PSD, aflat in rolul maestrului de ceremonii, il prezenta pensionarilor la fel cum proceda onorabilul Zaharia Trahanache cu candidatul Agamita Dandanache: "Pe domnul Diaconescu il cunoasteti. E candidatul nostru. Va rugam sa-l sprijiniti!".
Cat timp a stat departe de strada, Cristian Diaconescu a fost ferit de reactia necenzurata a electoratului. Este adevarat, a auzit despre partid vorbindu-se de rau si cu alte ocazii, insa parca niciodata nu a fost in situatia de a se vedea pus in aceeasi oala cu toti "dalmatienii". A fost o atitudine justificata, venita de la un electorat satul de imoralitatea baronilor prezenti la centru si in teritoriu. Conditia pentru a castiga Primaria Generala, aceea de a parasi PSD, pusa de pensionarii nonconformisti, ii aduce o stare de neliniste profunda reprezentantului PSD a carui prestanta, sa recunoastem, nu se compara totusi cu tinuta indezirabila a strategilor maligni din partidul sau. Prin urmare, politicianul are de pierdut in continuare pentru ca in fata bucurestenilor se gaseste un lider al unui partid corupt – asa este vazut de alegatori –, nicidecum un om politic cu o atitudine pozitiva cand vine vorba de schimbare. Din acest motiv, Diaconescu este tentat sa traga cu ochiul la statutul de candidat independent al lui Sorin Oprescu, ajungand la parerea ca numai in acest mod ar fi putut sa scape de balastul de imagine al PSD. Faptul ca doctorul este primul in sondaje, cu 39 la suta din voturi, fata de numai 11 la suta cat detine Diaconescu, pozitionat pe locul patru, dupa Blaga si Orban, este dovada cea mai clara a efectului negativ pe care il are un partid bolnav de coruptie asupra unui candidat considerat castigator din oficiu.
Faza simulacrului pesedist se incheie aici. Ex-pesedistul Oprescu are asul in maneca, fapt ce va face ca oficialul Diaconescu sa nu mai poata nici macar visa la turul al doilea. Social-democratii s-au dovedit mai cooperanti cu demisionarul Oprescu decat cu reprezentantul oficial al partidului. Opera lui Ion Iliescu ramane in continuare pe afis.
Nu-i plang de mila lui Cristian Diaconescu. Nici pensionarii care i-au facut recomandarea de a pleca din partid nu-l compatimesc pe candidatul pesedist. A fost dorinta lui de a accepta o provocare cu riscul de a se alege cu un proces de ruinare a carierei datorita mediului autoproducator de interese meschine in care face politica. Daca a socotit ca este onest sa reprezinte la alegeri partidul cu cei mai multi corupti inseamna ca trece pe planul al doilea moralitatea. Ce satisfactie mai poate avea un politician care candideaza pentru o functie publica de prim rang cand constata ca partidul sau are nu mai putin de 25 de "dalmatieni" dornici sa conduca consiliile judetene? Toti o apa si-un pamant, ar spune un cetatean atent la tinuta unor partide cu pretentii la guvernare. Ca atare, Cristian Diaconescu nu are de ce sa fie surprins de pozitia foarte buna din sondaje a lui Oprescu daca ia in calcul macar tratamentul electoral lamentabil ce i-a fost oferit de staff-ul PSD. Mai trebuia sa fie de fata Adrian Nastase si Miron Mitrea, ambii cu dosare penale la DNA, pentru a vedea cum arata esecul la jumatatea campaniei electorale.
Este usor de intuit cum ar fi reactionat pensionarii lui Geoana dand ochii cu astfel de personaje compromise moral. Prin urmare, n-am incotro si ma intorc la constatarea alegatorilor din Herastrau, care a fost si ramane mereu actuala, mai ales intr-o competitie electorala: "Nu vedeti ca va ingroapa Iliescu?". Cine are urechi sa auda!