31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCum se muลŸamalizeazฤƒ o crimฤƒ: dai vina pe vreme

Cum se muลŸamalizeazฤƒ o crimฤƒ: dai vina pe vreme

Moartea a doi ofiลฃeri de marinฤƒ în rezervฤƒ, în Delta Dunฤƒrii, a fost pusฤƒ de poliลฃiลŸti ลŸi de un medic legist din Tulcea pe seama înecului, provocat de vremea nefavorabilฤƒ. O expertizฤƒ ulterioarฤƒ a arฤƒtat însฤƒ cฤƒ ofiลฃerii nu au murit înecaลฃi, ci înjunghiaลฃi. Autorii presupusului omor nu au fost nici pânฤƒ astฤƒzi reลฃinuลฃi. FoลŸtii ofiลฃeri de marinฤƒ militarฤƒ Mircea Larie ลŸi Ionel Grigorov au murit în noaptea de 18 spre 19 iulie 2007, pe Canalul Dunavฤƒลฃ din Delta Dunฤƒrii, în condiลฃii neelucidate nici azi de cฤƒtre anchetatori. Rudele victimelor susลฃin cฤƒ tinerii au fost omorâลฃi de un grup de braconieri cu care s-au întâlnit în miez de noapte, în vreme ce poliลฃiลŸtii ลŸi un medic legist din Tulcea spun cฤƒ ofiลฃerii în rezervฤƒ au murit înecaลฃi. „De trei ani poliลฃiลŸtii ลŸi procurorii zฤƒdฤƒrnicesc ancheta penalฤƒ pentru aflarea adevฤƒrului în cazul fiului meu ลŸi al celeilalte victime, încercând sฤƒ demonstreze cฤƒ nu a fost vorba de crimฤƒ, ci de un accident naval produs din culpa victimelor.

DeลŸi deลฃinem probe cฤƒ cei doi tineri au fost omorâลฃi de un grup de braco-nieri, printre care i-am identificat pe Mihai Andrei ลŸi pe Valentin Lucian Grigore, nu putem administra aceste probe. Poliลฃia Murighiol, care era competentฤƒ sฤƒ efectueze cercetarea la faลฃa locului a morลฃii victimelor ลŸi sฤƒ conserve probele, a refuzat sฤƒ facฤƒ cercetฤƒri imediat dupฤƒ producerea evenimentelor, s-a implicat abia a doua zi dupฤƒ producerea crimei, permiลฃând infractorilor sฤƒ ลŸteargฤƒ urmele. PoliลฃiลŸtii nu s-au implicat nici în cฤƒutarea celor decedaลฃi. Ei au fost scoลŸi din canal de un scafandru adus de noi la faลฃa locului”, susลฃine Gheorghe Larie, tatฤƒl lui Mircea Larie.  O anchetฤƒ ulterioarฤƒ a IGPR pe numele poliลฃiลŸtilor din Tulcea  a arฤƒtat cฤƒ, într-adevฤƒr, oamenii legii nu au efectuat cercetarea la faลฃa locului în acest caz, conform procedurilor legale, dar  poliลฃiลŸtii au scฤƒpat fฤƒrฤƒ sancลฃiuni. La rândul sฤƒu, Parchetul Curลฃii de Apel Constanลฃa i-a gฤƒsit nevinovaลฃi pe poliลฃiลŸti de instrumentarea defectuoasฤƒ a dosarului, iar procurorul Traian Poienaru, care a dat NUP în acest caz, s-a pensionat la scurt timp. De asemenea, dupฤƒ ancheta internฤƒ a IGPR, s-a pensionat pe motive medicale ลŸi fostul ลŸef al IPJ Tulcea, comisarul-ลŸef Paul Machedon. Acesta a fost acuzat de familiile victimelor cฤƒ a blocat ancheta poliลฃiลŸtilor la faลฃa locului, pe motiv cฤƒ a fost vorba de un accident naval.

 

„Nu consider cฤƒ existฤƒ incompatibilitate”

Surprizele în acest dosar controversat nu se opresc aici. Medicul legist din Tulcea Vasile Dasanu a susลฃinut varianta poliลฃiลŸtilor, cum cฤƒ ofiลฃerii în rezervฤƒ au murit prin înec.

O expertizฤƒ ulterioarฤƒ efectuatฤƒ la Institutul de Medicinฤƒ Le-galฤƒ (IML) din BucureลŸti, dupฤƒ dezhumarea cadavrelor, anuleazฤƒ însฤƒ aceastฤƒ ipotezฤƒ. Potrivit IML, „moartea s-a produs datoritฤƒ lovirii victimelor cu cuลฃitul ลŸi cu alte corpuri dure, nu prin înec”. În plus, un document trimis de meteorologii tulceni anchetatorilor desfiinลฃeazฤƒ o datฤƒ în plus varianta accidentului naval.

Documentul aratฤƒ cฤƒ în momentul producerii evenimentelor în zona Murighiol era cer senin, iar vizibilitatea era foarte bunฤƒ. „Am identificat ลŸi martori oculari care se aflau în zona producerii crimei, în corturi, la pescuit, care pot depune mฤƒrturie cฤƒ fiul meu ลŸi prietenul lui au fost omorâลฃi. DeลŸi am propus anchetatorilor citarea acestor martori, cererile noastre au fost respinse, dar nu ni s-a comunicat respingerea”, mai acuzฤƒ Gheorghe Larie, tatฤƒl lui Mircea Larie. Dosarul se plimbฤƒ de trei ani între parchete. Parchetul Tribunalului Tulcea a dispus, în 2008, neînceperea urmฤƒririi penale pe numele celor doi acuzaลฃi, pe baza expertizei medico-legale de la Tulcea, care arฤƒta cฤƒ bฤƒrbaลฃii au murit prin înec. Parchetul Judecฤƒtoriei Tulcea a acceptat dezhumarea cadavrelor ลŸi efectuarea expertizei INML, care infirmฤƒ înecul, dar este acuzat de familiile victimelor cฤƒ a refuzat probele cu martori.

„Ordonanลฃele ลŸi rezoluลฃiile procurorilor de respingere a probelor ลŸi de declinare de la un parchet la altul nu ne-au fost comunicate ลŸi, astfel, nu le-am putut ataca în instanลฃฤƒ. Aceastฤƒ atitudine constituie abuz de drept ลŸi o discriminare privind accesul neîngrฤƒdit la justiลฃie ลŸi la un proces echitabil ลŸi chiar favorizarea presupuลŸilor criminali”, mai spune Gheorghe Larie. De câteva sฤƒptฤƒmâni, dosarul se aflฤƒ la Parchetul Curลฃii de Apel Constanลฃa, în instrumentarea procurorului Luminiลฃa Poienaru, nimeni alta decât soลฃia fostului procuror Poienaru, care i-a scos basma curatฤƒ pe poliลฃiลŸtii tulceni. „Nu consider cฤƒ ar exista vreo incompatibilitate în ceea ce mฤƒ priveลŸte, având în vedere implicarea soลฃului în acest caz”, ne-a declarat magistratul Luminiลฃa Poienaru. Familiile victimelor au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de încฤƒlcare a normelor procedurale penale de cฤƒtre procurorii din Tulcea ลŸi Constanลฃa. Pânฤƒ acum însฤƒ ru-dele victimelor   nu au primit nici un rฤƒspuns de la CSM.

Cele mai citite

Rusia, forศ›atฤƒ sฤƒ รฎศ™i stocheze gazul arctic din cauza sancศ›iunilor: Proiectul lui Putin, lovit de izolarea globalฤƒ

Rusia a รฎnceput sฤƒ stocheze gazul produs de proiectul Arctic LNG 2, iniศ›iativa de vรขrf a lui Vladimir Putin รฎn regiunea arcticฤƒ, din cauza...

Dosar penal deschis de poliศ›iศ™ti dupฤƒ ce un cal a fost spฤƒlat รฎntr-o spฤƒlฤƒtorie auto

Doi gorjeni au atras atenศ›ia รฎntr-o spฤƒlฤƒtorie auto din Tรขrgu Jiu, unde, timp de cรขteva minute, ศ™i-au curฤƒศ›at meticulosโ€ฆ calul. Scena a stรขrnit amuzamentul...

O dronฤƒ israelianฤƒ a ucis mai mulศ›i atacatori palestinieni

Forศ›ele israeliene au ucis ศ™ase militanศ›i palestinieni รฎn oraศ™ul Tubas ศ™i รฎntr-o tabฤƒrฤƒ de refugiaศ›i din apropiere, รฎn Cisiordania ocupatฤƒ, joi dimineaศ›ฤƒ, a anunศ›at...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ