1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se joacă natura cu România, la mijlocul lui iulie - de...

Cum se joacă natura cu România, la mijlocul lui iulie – de la canicula care usucă agricultura, la vijeliile care mătură ţara

Vremea se joacă cu noi. De la canicula de cod portocaliu se va trece azi direct la furtuni, care vor mătura toată ţara. Din păcate, spun meteorologii, ploile continuă să fie deficitare, ceea ce face ca în agricultură situaţia recoltei să se înrăutăţească pe zi ce trece.

 

Sudul ţării se coace pur şi simplu. Temperaturi de până la 41 de grade sunt aşteptate în Giurgiu – un record al sfârşitului acestei săptămâni. Aproape la fel de cald este şi în judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş şi Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi, dar şi în Bucureşti, pentru toate aceste zone fiind instituit codul portocaliu de caniculă. Şi totuşi, dacă e să vorbim şi de o parte „bună” a acestei situaţii, trebuie spus că nici pe departe nu se înregistrează acum un record al topirii la soare. Temperaturi mai mari au fost în luna iulie din anul 2007, când la Craiova s-au înregistrat 42,6 grade sau 40,1 grade la Iaşi. Atunci, în perioada 11-25 iulie, au fost zile la rând în care termometrele au oscilat în jurul valorii de 40 de grade, în aproape toată ţara. Bucureştiul are şi el la activ un record mai vechi, din anul 2000, când s-au înregistrat 42,4 grade la staţia Filaret. Mai trebuie spus că în anul 2007 a fost singura dată, până în acest moment, când Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu de caniculă.

Caniculă şi furtună, într-o singură zi

Natura demonstrează însă că poate schimba macazul în aceeaşi zi, într-un mod total neaşteptat. Dacă azi, duminică, e atât de cald în toată ţara, trebuie spus că de la ora 15.00 lucrurile s-ar putea schimba dramatic. E aşteptat un val de furtuni, însoţite de grindină şi descărcări electrice. Frontul atât de gălăgios va traversa toată ţara, destul de rapid, astfel că până mâine seară vom scăpa de pericol. Meteorologii spun că precipitaţiile ar putea fi mai abundente în Moldova, dar şi în zonele montane, de până la 20-30 de litri pe metrul pătrat. Vestea bună e că de luni vom scăpa de caniculă, temperaturile vor fi ceva mai suportabile, ajungându-se la amiază la cel mult 56 de grade.

Agricultorii aşteaptă salvarea de la cer

Problema cea mai mare e în agricultură, după canicula instalată în România de la începutul lunii iulie. Recolta dă de pe acum semne că nu va mai fi la fel de bogată ca anul trecut. Porumbul, floarea soarelui şi soia sunt cele mai afectate deja în vestul ţării. Orzul şi grâul se prezintă mai bine, arată Direcţia Agricolă din Timişoara. Specialiştii spun că o ploaie bună, dacă ar veni acum, ar mai salva o bună parte din culturi. Moldova, în schimb, suferă mai mult, 60.000 de hectare de porumb fiind aproape de compromiterea iremediabilă, dacă nu vine cât mai repede o ploaie, arată Direcţia Agricolă Iaşi. Sunt afectate, în total, nu mai puţin de 140.000 de hectare, fiind luate în calcul şi suprafeţele cu grâu şi cartofi. La fel de rea este situaţia şi în judeţul Botoşani, unde 30% din suprafeţele agricole sunt compromise, arată Direcţia Agricololă din această parte a ţării, cu referire la culturile de soia, floarea soarelui şi porumb. Şi aici oamenii tot la cer se uită, aşteptând o ploaie care să oprească degradarea şi mai accentuată a recoltei lor din acest an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă