20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum se foloseşte poliţa de răspundere civilă auto

Cum se foloseşte poliţa de răspundere civilă auto

Asigurarea RCA are rolul de a proteja financiar deţinătorul poliţei, dar şi pe eventualele sale victime.

www.asigurareamasinilor.ro

După primele 8 luni ale anului, numărul accidentelor grave de pe şoselele României a scăzut cu 11,9%, conform datelor prezentate de Poliţia Rutieră, de la 6.522 în aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 5.740 la sfârşitul lunii august. În ciuda celor de mai sus, sumele plătite de asigurări în baza poliţelor RCA sunt în continuă creştere. Cu toate acestea, mulţi dintre păgubiţi încă nu sunt la curent cu rolul poliţelor RCA. Aşadar, conform legislaţiei în vigoare, prin RCA se despăgubesc orice tip de pagube materiale pe care un şofer le-a provocat. Mai mult, asigurarea de răspundere civilă auto despăgubeşte şi vătămările corporale sau decesul, daunele morale, pierderile de venit (în cazul în care cel accidentat şi-a pierdut capacitatea de a munci) şi, nu în ultimul rând, cheltuielile de judecată efectuate de cel vătămat pentru obţinerea despăgubirilor. În prezent, limitele maxime de despăgubire se ridică la 500.000 euro pentru daune materiale şi 2.500.000 euro pentru vătămări corporale şi deces per eveniment, urmând ca anul viitor acestea să se majoreze la 750.000 euro, respectiv 3.500.000 euro.

De ce RCA?

Deşi a dat naştere la numeroase dezbateri de-a lungul timpului, asigurarea de răspundere civilă auto are un scop extrem de bine definit: acela ca păgubitul să primească în mod obligatoriu compensaţii pentru daunele suferite în urma unui accident rutier. În acelaşi timp, vinovatul este protejat să nu plătească din propriul buzunar daunele provocate. În acest fel, asigurarea  este atât în interesul celui care a suferit paguba, cât şi al celui care a fost vinovat de producerea sa. Se poate circula fără RCA? Categoric NU! Lipsa sau expirarea RCA-ului este pedepsită prin amendă contravenţională între 1.000 si 2.000 lei. De asemenea, se suspendă certificatul şi numerele de înmatriculare ale maşinii. Cel mai  important, dacă vehiculul fără RCA a fost implicat într-un accident, indiferent dacă acesta a cauzat sau nu vătămări corporale, la sancţiunile de mai sus se adăugă plata despăgubirilor tuturor celor vătămaţi.

Trei adevăruri despre asigurarea obligatorie

Poliţa RCA este practicată în toate statele membre ale spaţiului economic european şi are drept unic scop despăgubirea părţilor prejudiciate în urma accidentelor de circulaţie. Astfel, caracterul social al acesteia constă în faptul că nu asiguratul RCA este cel ce va beneficia de o eventuală despăgubire, ci persoanele care vor suferi daune din vina acestuia, indiferent că este vorba de pagube materiale sau de vătămări corporale. Este adevărat că în ultimii ani preţurile pentru poliţele RCA s-au majorat. Cu toate acestea, creşterile nu sunt atât de mari precum cele vehiculate de mass-media. În acelaşi timp, trebuie să precizăm că în rândul ţărilor membre UE, românii beneficiază de cele mai mici preţuri pentru această asigurare. Astfel, dacă în Germania preţul mediu pentru RCA este de 1.000 EUR, în România valoarea medie RCA nu depăşeşte 100 EUR pentru persoane fizice. Chiar şi vecinii bulgari, cu care de cele mai multe ori ne comparăm ca nivel de trai, plătesc aproximativ 170 EUR pe an pentru acest produs. De asemenea, majoritatea companiilor de asigurări utilizează în calculul tarifului pe care o persoană fizică îl plăteşte pentru RCA o serie de informaţii, stabilind un profil de risc. Astfel, un tânăr de 25 de ani, cu doar câţiva ani de experienţă auto şi o maşină puternică, va plăti mai mult decât o persoană de 40 de ani, cu o maşină medie, care beneficiază de reduceri semnificative. În acelaşi timp, societăţile de asigurări oferă reduceri de până la 25% pentru pensionari. 

Poliţe

În ultimii ani românii au început să călătorească mai mult în străinătate cu maşina personală.

Începând cu anul 2007, prin încheierea oricărei poliţe RCA, un posesor auto cumpără atât asigurarea pentru răspundere civilă auto valabilă pe teritoriul României, cât şi poliţa „Carte Verde”. Astfel, România s-a aliniat la normele europene în privinţa sistemului „Carte Verde”, iar şoferii beneficiază de acoperire atât în ţară, cât şi în afara teritoriului acesteia.

Pagubele rezultate în urma unui accident sunt mult mai mari decât în trecut. Despăgubirile pentru vătămări corporale au devenit şi ele o problemă în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât ne putem confrunta cu un accident nu doar în România, ci mai ales în alte state membre UE.

Au crescut limitele despăgubirii pentru poliţele RCA în ultimii cinci ani de 6,6 ori, până la 500.000 EUR pe eveniment, iar cele pentru vătămări corporale au ajuns în acest an până la 2,5 mil. EUR pe eveniment. Acestea vor atinge 1 mil. EUR, respectiv 5 mil. EUR până în 2012.

Numărul maşinilor din România a crescut anul trecut cu 5%, la peste 5,32 milioane de vehicule, din care 80% sunt autoturisme. În acelaşi timp, starea drumurilor la noi în ţară s-a deteriorat semnificativ.

Numărul de accidente în România este în continuă creştere, în vreme ce în ţările din vest este în scădere.

De necontestat este faptul că, în ultimii ani, maşinile pe care le întâlnim zilnic în trafic sunt mai scumpe.

Repararea acestora în urma unui accident necesită sume semnificativ mai mari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă