În fiecare an, sute de familii din toate judeţele ţării sunt afectate de un dezastru natural: inundaţii, alunecări de teren ori cutremure. Anul acesta, 16 comunităţi vulnerabile, care au fost lovite în trecut de calamităţi naturale, precum şi autorităţile locale au fost învăţate cum trebuie să reacţioneze în cazul unui astfel de fenomen. Totodată, organizaţia care derulează programul, Habitat for Humanity, le cere autorităţilor locale să nu mai permită construirea în zonele cu risc la dezastre naturale.
Prin programul „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, derulat de organizaţia non-profit Habitat for Humanity, 16 comunităţi din judeţele Argeş, Prahova, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj şi Vrancea au primit sfaturi despre măsurile pe care trebuie să le ia, împreună cu autorităţile locale, pentru ca dezastrele naturale să facă un număr cât mai mic de victime şi pagube.
1 euro investit în prevenire= 7 euro cheltuiţi în răspunsul la dezastre
Comunităţile vulnerabile identificate de Habitat sunt: Poiana Lacului (Argeş), Asău, Comăneşti, Dofteana, Zemeş (Bacău), Beceni, Berca, Glodeanu-Siliştea, Scutelnici (Buzău), Predeşti (Dolj), Bustuchin (Gorj), Baraitaru, Boldeşti, Poiana Câmpina, Predeal-Sărari (Prahova) şi Homocea (Vrancea).
Voluntarii au realizat hărţi detaliate de risc la dezastre şi au învăţat oamenii ce trebuie să facă în cazul unei noi inundaţii sau alunecări de teren. Totodată, directoarea departamentul Dezvoltare Resurse, Gabriela Grigori, a făcut un apel la autorităţi să nu mai aprobe construirea de locuinţe în zonele cu risc de inundaţi şi alunecări de teren.
Citeşte şi Ce înseamnă arhitectura socială în România
„Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor pentru a face faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă, în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre”, a explicat Gabriela Grigori.
Programul Habitat are mai multe etape: evaluarea comunităţilor, dezvoltarea serviciilor de voluntariat, elaborarea planurilor de pregătire a comunităţilor în caz de dezastre şi implementarea măsurilor de reducere a riscurilor.
În 2011, Habitat a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin care organizaţia ajută IGSU să prevină dezastrele naturale şi îi pune la dispoziţie voluntari şi date, în caz de intervenţii.
În ultimii şapte ani, aproximativ 1270 de familii din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Dolj, Galaţi, Neamţ şi Vrancea au primit ajutor din partea voluntarilor Habitat, după ce au fost afectate de dezastre naturale.
Citeşte şi Poveştile oamenilor care nu mai ştiu ce înseamnă „acasă”: Ne mutăm ca nomazii cu cortul
Peste 2 milioane de români pot fi afectaţi oricând de dezastre, iar tipurile de riscuri la care sunt expuşi românii sunt inundaţiile şi cutremurele de magnitudine mare, alunecările de teren şi accidentele tehnologice, conform statisticilor europene disponibile pe site-ul Preventionweb.
Ce să nu vă lipsească din gospodărie în caz de dezastru
În cazul unui dezastru natural, este bine să aveţi pregătite provizii pentru câteva zile pentru întreaga familie, alături de acte şi o sumă de bani, conform organizaţiei Habitat for Humanity.
Următoarele lucruri pot fi necesare acasă sau în cazul unei evacuări. Păstrarea lor într-un rucsac uşor de cărat sau sac de marinar lânga uşă este cel mai bine în cazul în care trebuie să evacuaţi repede locuinţa. Depozitaţi kit-ul într-un loc convenabil de care ştie toată familia.
Kit-ul de bază conţine:
• Un radio sau un televizor portabil, alimentat cu baterii şi baterii în plus
• Lanternă şi baterii în plus
• Trusă de prim ajutor şi manual de prim ajutor
• Rezerve de medicamente prescrise
• Bani şi carduri
• Documente de identificare
• Un set de chei de maşină în plus
• Chibrituri într-un recipient impermeabil
• Faclă de semnalizare
• O hartă a zonei si numerele de telefon ale locurile unde te poţi duce
• Obiecte pentru nevoi speciale, cum ar fi: scutece, medicamente prescrise şi copii după prescripţii, baterii pentru aparatul auditiv, baterii în plus pentru scaunul cu rotile, ochelari în plus, sau alte nevoi fizice.
Descărcaţi şi citiţi documentul cu sfaturi din partea stângă a materialului privind paşii pe care trebuie să îi faceţi în cazul în care sunteţi afectat de un dezastru natural.