5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum racola profesorul de religie de la "Bolintineanu" o profesoară de română...

Cum racola profesorul de religie de la „Bolintineanu” o profesoară de română pentru rezolvarea subiectelor

Profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, a vorbit cu o profesoară de Limba română să vină la şcoală luni, în ziua susţinerii probei, pentru a rezolva subiectele extrase, răspunsurile urmând să ajungă la elevi, potrivit procurorilor.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Citeşte şi FRAUDĂ BAC 2013. ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi cunoscut cu o zi înainte de examen!

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Procurorii arată, în documentul citat, în ce fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.

Citeşte şi Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” este consilier local la Primăria Sectorului 5

Potrivit anchetatorilor, au fost făcute demersuri pentru a fi introdusă în şcoală o persoană care să soluţioneze subiectele. Anchetatorii prezintă în referat o interceptare din 30 iunie a discuţiei dintre profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, şi profesoara de română Maria Rodica Diaconescu, căreia îi spune că sună din partea directoarei liceului şi o aşteaptă să vină în ziua examenului, în jurul orei 06.30.

„Doamnă: Da.
Leonard: Sărut-mâinile, doamna profesoară. Leonard sunt, de la Bolintineanu.
Doamnă: Bună, Leonard.
Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.
Doamnă: Deloc nu mă derajezi.
Leonard: Vă sun din partea doameni directoare.
Doamnă: Da.
Leonard: Mâine sunteţi ocupată?
Doamnă: Nu. Nu neapărat.
Leonard: Aţi putea să fiţi undeva la şase jumătate dimineaţa?
Doamnă: Da.
Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.
Doamnă: Da, da.
Leonard: Sărut-mâna.
Doamnă: Bun, bine. Da, şase jumătate, da?
Leonard: Dimineaţa, da?
Doamnă: Mulţumesc mult, da, da.”
Procurorii mai arată că fraudarea examenului de bacalaureat rezultă şi din discuţia purtată în 26 iunie, între Leonard Petre şi o altă persoană:
„Doamnă: Ce faceţi? Eraţi la şedinţă, nu?
Leonard: Sunt la şedinţă. Sunt terminat.
Doamnă: Deci, am vorbit cu aşa…, mi-a zis să mă duc sâmbătă la dânsa.
Leonard: Da, da.
Doamnă: Au venit o parte… de fapt o clasă aseară la mine, s-a…
Leonard: Încet, încet, nici să-i forţaţi că vă faceţi rău.
Doamnă: Da, da.
Leonard: Înţelegeţi? Nu să-i forţaţi, le spuneţi doar…
Doamnă: Da, da, numai că eu îi spusesem dânsei cam 30, dar eu am să-i spun aşa, că sunt 15 care au fost înainte şi mai am 15, ca să păstrez aşa cum aţi spus, da?
Leonard: Da. Asta e altceva, să ştiţi.
Doamnă: Exact, deci, eu asta v-am spus acum ca să ştiţi dacă cumva, că poate vă întreabă, deci, o să-i spun.
Leonard: Nu, că eu numai… Eu o să vorbesc vineri, o să mă duc la şcoală.
Doamnă: Păi, chair zicea că vrea să vorbească cu dumneavoastră.
Leonard: Să mă întâlnesc, că vreau să mă întâlnesc şi cu copiii să stăm un pic de vorbă înainte şi atunci vorbesc.
Doamnă: Da”.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.

Profesorul Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5, dar şi-a păstrat orele de religie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” la clasele a XII-a şi dirigenţia la una dintre clase, au declarat petnru MEDIAFAX surse oficiale.

Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului „Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă