Unele dintre cele mai eficiente întrebuinţări ale sistemului de încălzire radiantă cu cabluri electrice sunt cele de la exterior.
Iarna se apropie şi este bine ca din timp să faceţi amenajările din curte, care vă vor scuti de neplăceri atunci când vine zăpada şi îngheţul. Timpul este încă bun pentru aceste lucrări, dar mai târziu, când vin ploile va fi mult mai anevoios. Sistemele radiante cu cabluri electrice sunt o excelentă soluţie pentru protejarea de îngheţ a teraselor neacoperite, a aleilor şi rampelor de acces în garaje sau a trotuarelor şi scărilor exterioare. De asemenea, acestea pot fi montate pentru a proteja de îngheţ burlanele, jgheaburile, conductele de alimentare sau de drenaj al apei, robineţii etc. Stratul de gheaţă format în timpul iernii în aceste zone este greu de îndepărtat mecanic sau cu ajutorul unor substanţe pe bază de sodiu.
Aceste substanţe au, de regulă, un efect coroziv asupra pavajelor din asfalt, beton sau piatră, afectându-le în timp aspectul şi rezistenţa. Pentru a preveni riscul unor accidente, sunt necesare intervenţii asupra stratului de zăpadă sau gheaţă. Însă, accesul în zonele respective este, de obicei, greoi şi devine un pericol atât pentru persoane, cât şi pentru maşini.
Instalat în pardoseala rampelor, a aleilor şi trotuarelor, sistemul de încălzire prin cabluri alimentate electric va asigura topirea rapidă a gheţii formate şi va permite păstrarea acestor zone complet uscate, indiferent de anotimp.
Temperatura emisă de sistemul de cabluri poate fi reglată şi menţinută la un nivel cons-tant, peste temperatura de îngheţ. Pentru astfel de aplicaţii se instalează doar cabluri cu puteri între 175 şi 375 W/mp. În plus, aceste sisteme pot fi echipate cu un senzor de temperatură şi umiditate, care este conectat la un aparat regulator montat în tabloul electric de comandă.
Sistemul de reglare (senzor + regulator) are rolul de a porni instalaţia de dezgheţare cu cabluri electrice atunci când afară se atinge punctul de îngheţ (temperatură scăzută şi umiditate crescută) şi de a opri instalaţia atunci când se depăşeşte pericolul de îngheţ. Pentru acest tip de aplicaţie se folosesc cabluri cu manta metalică de protecţie, cu un conductor sau cu doi conductori. Mantaua metalică are dublu rol: protecţie mecanică şi punerea la masă a cablului.
Pentru a exemplifica una dintre aplicaţiile sistemului radiant electric la exterior, am ales montajul lui pe rampa unui garaj aflat la subsolul unui imobil.
Etape de lucru:
1. Realizarea bazei. Între subsolul casei şi nivelul străzii exista o diferenţă de nivel de 1,2 m. În această zonă a fost realizată, prin excavare, o rampă pe care a fost turnat un strat din beton, cu grosimea de 25 cm.
2. Stratul termoizolant. Pe stratul din beton au fost montate plăci din polistiren extrudat, cu grosimea de 3 cm. Acestea au rolul de a împiedica difuzia căldurii spre fundaţia din beton şi de a o direcţiona spre suprafaţă.
3. Montajul cablurilor. Pe patul de polistiren a fost fixată o plasă de Buzău din fier-beton cu grosimea de 4 mm. Peste aceasta au fost aşezate cablurile electrice. Tehnica trebuie să fie una eficientă, care să acopere uniform toată zona.
4. Montajul conductelor de scurgere. Încă de la începutul lucrărilor au fost montate conducte din PVC, care au fost racordate la sistemul de canalizare al străzii şi care au rolul de a drena apa pluvială de pe rampa garajului.