Viitoarea Adunare a Creditorilor în care se vor lua deciziile de management cu privire la evoluţia Hidroelectrica îi are la masă, printre alţii, pe toţi băieţii deştepţi din energie. Iar dacă aceştia din urmă vor obţine în instanţă soluţii favorabile la unele contestaţii pe care deja le-au depus, vor deveni cei mai mari creditori ai societăţii de stat.
Unul din motivele oficiale invocate pentru intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica a fost tocmai „eliberarea” societăţii de contractele de furnizare energie cu băieţii deştepţi, dar evoluţia evenimentelor ar putea face ca tocmai unul dintre mogulii energiei să deţină în viitor un rol important în conducerea societăţii de stat.
Este vorba de societatea Alpiq, care, potrivit surselor RL, este controlată de Bogdan Buzăianu.
Astfel, Alpiq a încercat să intre la masa credală la Hidroelectrica cu o creanţă de peste 500 de milioane de lei. Administratorul judiciar al societăţii de stat, Euro Insol – condusă de Remus Borza, a respins cererea Alpiq.
Societatea a depus pe 17 septembrie la Tribunalul Bucureşti o contestaţie împotriva deciziei de respingere a creanţei. Dacă magistraţii admit integral contestaţiile Alpiq Romindustries şi Alpiq Romenergie, firmele controlate de mogulul Buzăianu devin cele mai importante creditoare ale Hidroelectrica.
Odată intrate la masa credală, cele două societăţi vor avea un rol important în viitoarea Adunare a Creditorilor care va lua principalele decizii în conducerea Hidroelectrica. Contactaţi, avocaţii Alpiq au declarat că nu au avizul clientului pentru a putea discuta cu mass-media. În aceeaşi Adunare a Creditorilor mai sunt şi ceilalţi „băieţi deştepţi”, cum ar fi Alro Slatina sau Electrocarbon, societăţi care au contestat şi ele la Tribunalul Bucureşti decizia administratorului
judiciar al Hidroelectrica de a le scădea nivelul creanţelor
cerute.
Rămâne problema denunţării contractelor
În prima lună a anului viitor vor fi reluate procesele în care toate firmele faţă de care administratorul judiciar a luat măsura denunţării contractelor pe care acestea le aveau cu Hidroelectrica, printre care Alpiq, Energy Holding, Alro Slatina, Electrocarbon, au contestat această măsură, considerând-o ilegală.
O parte dintre aceste societăţi au cerut şi daune de la Hidroelectrica după ce au arătat că măsura administratorului judiciar ar fi fost una ilegală.
Procesul a avut un prim termen la începutul acestei luni, dar a fost amânat pentru ca avocaţii băieţilor deştepţi să ia cunoştinţă de apărările formulate de Hidroelectrica.
Firmele amintite mai sus, prin avocaţi, susţin, printre altele, că actualul administrator judiciar nu ar fi avut dreptul să denunţe acum aceste contracte pentru că în prezent Euro Insol este doar provizoriu administrator judiciar, nefiind validat de Adunarea Creditorilor.
Pe de altă parte, tot societatea Alpiq a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie patru cereri de suspendare a judecării la Tribunalul Bucureşti a proceselor în care societatea a contestat denunţarea contractelor. Surse judiciare au declarat pentru RL că, de fapt, Alpiq s-ar pregăti să ceară strămutarea acestor dosare de la Bucureşti la alt tribunal din ţară.
Pe 20 iunie a.c. Tribunalul Bucureşti admitea cererea făcută de conducerea societăţii Hidroelectrica prin care societatea intra în insolvenţă.