Mâncărurile preferate de români atunci când decid să ia masa în afara casei lor diferă în funcţie de regiunea ţării, dar şi de sexul persoanelor incluse în cercetare.
Acestea sunt concluziile studiului „Out of Home Consumption Habits” efectuat în martie 2011 de Synovate Romania pentru Unilever Food Solutions pe un eşantion de 891 persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populaţia de 18-64 ani.
În sudul României, Muntenia, Banat şi Transilvania, spun autorii studiului, mâncărurile preferate sunt pizza, fripturile, sandvişurile, shaorma, în timp ce în Dobrogea este preferată mâncarea chinezească. În restaurantele din Moldova sunt căutate ciorbele acre, iar în Oltenia şi Maramureş, mâncărurile mixte (categorie în care sunt incluse, spre exemplu, tochiturile, sarmalele).
Contrar stereotipurilor, bucureştenii mănâncă mai rar la restaurante decât locuitorii din provincie. Locuitorii din oraşele mari din provincie (oraşe cu peste 200.000 locuitori) cheltuiesc cel mai mult pentru o masă (40 RON), în timp ce cei din Bucureşti cheltuiesc 15-20 RON, primii preferând restaurantele mixte, iar ceilalţi fast-food-urile şi shaormeriile. 28% dintre persoanele din mediul urban cu vârste între 18-64 ani iau masa in oras cel puţin o dată la 2-3 luni.
Bărbaţii cu ciorbele, femeile cu crudităţile
Potrivit studiului Unilever Food Solutions, bărbaţii din România ies mai des în oraş decât femeile (66% versus 34% din categoria de « heavy consumers », adică cei care servesc masa in oraş de cel puţin 2-3 ori pe săptămână). Cel mai adesea ei mănâncă la shaormerii şi preferă ciorbele acre şi carnea de porc, pe când femeile mănâncă in oraş mai degrabă salate şi deserturi (în special clătite) şi preferş pastele, salata bulgărească, brioşele, prăjiturile şi salata de fructe.
Alte informaţii interesante le găsiţi în studiul integral, precum şi în un alt studiu Unilever- Raportul global privind meniurile, ambele ataşate.