13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCum creşte turismul intern din cele două zile libere pentru bugetari

Cum creşte turismul intern din cele două zile libere pentru bugetari

Guvernul va acorda bugetarilor zile libere în plus de sărbători, astfel încât să lege perioada liberă legală de Crăciun şi Anul Nou cu cea de week-end, urmând ca acestea să fie recuperate în ianuarie.

Astfel zilele de 27 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014 vor fi zile libere. Cum influenţează această decizie a executivului vânzarea pachetelor turistice?

“Sperăm că cele două zile libere, în plus, acordate bugetarilor, va aduce încasări mai mari agenţiilor de turism. Un lucru bun este faptul că au anunţat acest lucru din timp, astfel încât cei interesaţi să-şi poată planifica călătoriile până pe 15 decembrie”, ne-a spus Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Aceasta a precizat că, în 2013, pentru perioada Sărbătorilor de iarnă cel mai bine vândute pachete de servicii au fost cele din staţiunile din ţară.

“În topul preferinţelor sunt staţiunile montane, dar la mare căutare sunt şi centrele SPA din staţiunile balneare. De exemplu, Sovata se vinde foarte bine, aici existând un centru SPA de 4 stele. Şi la Târgu Mureş este un astfel de centru care oferă servicii de foarte bună calitate şi care este solicitat de către turişti”, a completat preşedintele ANAT.

Citeşte şi: Bugetarii, 2 zile libere cadou de la Guvern, de sărbători

Şi Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT spune că cele două zile libere vor impulsiona vânzările pachetelor turistice în staţiunile montane şi balneare din ţară.

“În cazul excursiilor în străinătate, cei care s-au hotărât să plece peste hotare şi-au programat din timp deplasarea şi este greu de crezut că cele două zile libere ar putea influenţa vânzările la extern”, a adăugat acesta.

Cât câştigă Ungaria din turism?

Deşi pentru cetăţenii altor state, ziua naţională rotunjeşte profitul agenţiilor de voiaj, românii îşi păstrează economiile pentru a pleca în perioada Sărbătorilor de iarnă, care “cade” în aceeaşi lună cu ziua de 1 decembrie.

De exemplu, Oficiul de Statistică a Ungariei a raportat pentru august 2013, lună în care se sărbătoreşte ziua naţională a acestei ţări,o creştere cu 3,7% a înnoptărilor turiştilor autohtoni, comparativ cu perioada similară a lui 2012. Şi numărul înnoptărilor turiştilor străini a crescut cu 1,9%.

Cum era de aşteptat, încasările structurilor de primire turistică au înregistat o creştere cu 11%.

Vizitatorii autohtoni au ocolit Budapesta (numărul acestora scăzând cu 2,5%), dar au călătorit către alte regiuni turistice.

Încasările unităţilor de cazare s-au ridicat la circa 120 milioane de euro, iar companiile de catering au avut venituri de aproximativ 22 milioane de euro.

 

Cele mai citite

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă